Magazin > VIP
109 ogledov

Španska kraljica zavrnila britansko

Kraljica Elizabeta II, kraljica Sofia Reuters
Španska kraljica Sofia je odpovedala svoj prihod na diamantni jubilej angleške kraljice Elizabete II zaradi spora v zvezi z Gibraltarjem.

Medtem ko so se v Londonu ob praznovanju 60-letnice vladanja britanske kraljice Elizabete II zbrale kronane glave z vsega sveta, med njimi ni bilo španske kraljice Sofie, ki je v zadnjem trenutku odpovedala svoj obisk. "Španska vlada meni, da v trenutnih okoliščinah ne bi bilo primerno, da bi kraljica Sofia prisostvovala jubileju kraljice Elizabete,“ je povedal tiskovni predstavnik španske kraljeve palače.

V zadnjih dneh so se namreč ponovno pojavile napetosti med državama zaradi pravic do ribolova v vodah blizu Gibraltarja, od leta 1713 britanske kolonije, ki pa jo Španci že dolgo zahtevajo nazaj. Poleg tega so prejšnjo nedeljo v Madridu odmevali tudi protesti zaradi napovedanega junijskega obiska Gibraltarja britanskega princa Edwarda in njegove soproge Sophie Rhys-Jones v okviru praznovanja kraljičinega diamantnega jubileja. Špansko ministrstvo za zunanje zadeve je ob tem britanskemu veleposlaniku izrazilo "vznemirjenost in nelagodje" nad njunim obiskom.

Španski kralj Juan Carlos je sicer zavrnil kraljičino povabilo, ker okreva po operaciji kolka, ki si ga je zlomil med lovom na slone v Bocvani.

To pa ni prvič, da je španski kraljevi par zavrnil povabilo britanskega dvora. Leta 1981 se namreč nista udeležila poroke princa Charlesa in princese Diane zaradi njunih načrtov, da med svojimi medenimi tedni obiščeta Gibraltar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.