Magazin > VIP
185 ogledov

Špikova pila kavo, za katero živali trpijo

Manca Špik Facebook
Manca Špik si je na Baliju privoščila kavo luwak, ki velja za najdražjo kavo na svetu.

"Okušamo različne vrste kavic in čajev. Tale na desni pa je prav posebna kava, saj jo prepražijo šele po tem, ko semena kave neke vrste kuna oziroma divja mačka poje in prebavi … Torej, po domače, jih "pokaka" … No, nato jih očitno ven izbrskajo, operejo (upam:))) in prepražijo … Baje je na ta način najbolj okusna in velja za specialiteto. Kaj menite, naj jo pokusim?“ je naša pevka zapisala na Facebooku.

cibetovka | Avtor: youtube.com youtube.com
Pri kuni, ki jo omenja Manca, gre za cibetovko, ki obožuje kavne jagode. Da si lahko iz njihovih iztrebkov skuhamo kavo, so ugotovili plantažni delavci v Indoneziji. Ker niso prišli do prave kave, so iz iztrebkov cibetovke pobrali kavna semena, jih oprali in spražili. Pravijo, da ima luwak bogatejšo aromo od navadne kave, zato je zelo kmalu osvojila srca in denarnice ljubiteljev kave po vsem svetu.

V Londonu ali New Yorku skodelica stane med 30 in 100 dolarji. V Indoneziji boste za kilogram kave odšteli 130 dolarjev, v Evropi ali ZDA pa petkrat več. Visoko ceno upravičujejo z redkostjo zrnc. Pravijo, da na leto po vsem svetu zberejo le 500 kilogramov te kave, vendar to ne drži.

Novinarji in borci za pravice živali so razkrili kruto industrijo, ki si na plečih živali polni žepe. Cibetovke ponekod živijo v izjemno slabih razmerah. Živali večinoma hranijo le s kavnimi jagodami,  kar je zanje zelo nezdravo. Njihovo trpljenje pa ni le telesno, ampak tudi duševno. Ker živijo v kletkah, so pod hudim stresom. To se pogosto kaže v njihovem nemirnem vedenju in glodanju tačk.

Kot je v komentarju pod omenjenim zapisom na Facebooku napisala Manca, ni vedela, za kakšno kavo gre. "No, če povem po pravici, sem kavo že probala in jo pohvalila, šele nato pa so mi povedali to skrivnost. Sprva nisem verjela, a je vse res. Kava je bila dobra, ni kaj." Tako verjetno tudi ni vedela, kako jo pridobivajo ...

V tej kavi pa ni uživala le Manca, ampak tudi Ota Roš.

Komentarjev 6
  • rogg 22:16 26.februar 2014.

    Na fotografiji ima zelo velika usta, primerna za

  • c1305166 10:51 24.februar 2014.

    maresem, če ješ meso iz trgovine, potem si veliko hujši od tele dekline, ki pije kavo, ki jo neke mačke poserjejo. Verjemi mi, trpljenje teh mačk ni nič v primerjavi s tem, kar se dogaja kravam, prašičem, kuram,.. Tako, da ...prikaži več svoje besede kar sebi nameni.

  • jzzzze 10:04 24.februar 2014.

    ''Njihovo trpljenje pa ni le telesno, ampak tudi duševno.''O bohpomagej, tole je pa mene sedaj tudi ''duševno'' čist vrglo. Ampak zaradi novinarke, ki kaj takega napiše!