Magazin > VIP
8230 ogledov

Sta izsiljevala organizatorja? To pravita Zala in Gašper!

zala kralj, gašper šantl
To je njuna plat zgodbe.

Včeraj se je razširila vest, da sta Zala Kralj in Gašper Šantl odpovedala nastop na TrNOVfestu. Organizator dogodka, Center Slovanskih kultur France Prešeren, je na Facebooku objavil sporočilo mladih glasbenikov, iz katerega je bilo razvidno, da sta se poskušala dogovoriti za novo pogodbo z novimi zneski. “Organizatorji se žal ne moremo in ne bomo pustili izsiljevati z višanjem že dogovorjenega honorarja po objavi programa in raje iščemo primerno zamenjavo,” so zapisali. 

Zala in Gašper sta danes razložila svojo plat zgodbe. “V zadnjem dnevu so se pojavile nekatere informacije in objave s strani organizatorja festivala, ki niso le neresnične, ampak tudi žaljive do naju kot posameznikov,” sta začela svoj zapis in razložila, da sta doslej z vsemi organizatorji sodelovala brez večjih zapletov in s podpisanimi pogodbami. “Tudi za ta in naslednji mesec, ko imava poleg Trnovfesta planiranih še 6 drugih koncertov, se pri nobenem drugem organizatorju ni pojavila težava glede podpisa pogodbe. Poleg tega se nama zdi pravilno, da ponudiva enotno ceno vsem, tudi če bi lahko teoretično na nekaterih večjih prizoriščih zaslužila več. Pri podpisu pogodbe za Trnovfest pa se je zgodilo, da je organizator v več kot 40 dneh ni želel podpisati, pri čemer je kot razlog navajal ‘pokvarjen računalnik’ in hkrati izražal svoje nezadovoljstvo nad najino prošnjo po podpisu pogodbe v stilu “ali nam res ne zaupata, da si želita to pogodbo?”. Kljub temu da pogodba ni bila podpisana, da nisva dobila niti pisne potrditve preko maila, je organizator objavil dogodek in začel s prodajo kart. Kdo začne prodajati karte, preden se z glasbenikom sploh dokončno dogovori za nastop?! Kljub vsej tej situaciji in kljub temu da je organizator grozil z izterjavo za ‘stroške za vračanje vstopnic in spremembo programa’, sva želela ostati pozitivna in izpeljati koncert, zato sva organizatorja v začetku meseca še enkrat pozvala k podpisu pogodbe in ga hkrati prosila, naj v primeru, da pogodba do 4. 8. ne bo podpisana, iz medijev in socialnih omrežij dogodek izbriše.” 

"Vsem ponujava enako ceno"

Zala in Gašper še pravita, da nista imela nikakršnega namena javno oznanjati težave, a v dani situaciji nista imela druge možnosti. “Glede očitkov izsiljevanja za višji honorar je treba povedati, da vsem organizatorjem ponujava enotno ceno. Enako je bilo tudi s Trnovfestom, kjer je organizator hkrati predlagal dogovor za določen delež prodanih vstopnic v primeru, da bi le ta presegel ponujeno ceno. Ob najinem zadnjem poskusu in pozivu k podpisu pogodbe, ki je kot elektronsko sporočilo tudi na socialnih omrežjih objavljen s strani organizatorja, sva predlagala, da določimo neko fiksno srednjo vrednost, ki je sicer presegala prvotno predlagano minimalno dogovorjeno ceno, hkrati pa je bila za tretjino nižja od zneska, ki bi ga po predvidevanjih organizatorja dobila iz prodanih vstopnic. Ob vsej (ne)komunikaciji je verjetno razumljivo tudi to, da sva želela imeti v pogodbi fiksen znesek, tudi če bi bil ta na koncu nižji od dogovorjenega deleža prodanih kart.”

Mlada glasbenika pravi, da ju bolj kot izgubljeni zaslužek bolijo neresnične informacije, ki jih, kot pravita, širi organizator. “V industriji polni izsiljevanja s strani močnejših strank (kar glasbeniki v veliki večini primerov nismo), ne želiva slednjim še naprej omogočati takšnega ravnanja. Da o profesionalnosti ob objavi zasebne korespondence sploh ne govoriva,” sta še povedala in obljubila, da bosta kmalu priredila dober koncert.

Nova knjižna uspešnica: Žena ima vedno prav
Komentarjev 5
  • Antonio 21:18 07.avgust 2019.

    Se strinjam Kmodri…. sta užaljena ker mora organizator vrnit 24 vstopnic.... ( štiriindvajset)…. mogoče sta dva zapuhana pomotoma hotela videt njun nastop....keri festival....hahahaha...

  • Kmodri 19:09 07.avgust 2019.

    Dva polna sebe in svojega egota.

  • tomaz 11:18 07.avgust 2019.

    Prav naša folklora je, da se pere perilo v javnosti...to kar trdi ena in druga stran, je čisto stvar poslovnega sodelovanja, ki ga nekdo sprejme, ali pa ne. Če e med sabo ne morejo dogovoriti, se tudi preko medijev ne ...prikaži večo medijev ne bodo, poslovno škodo pa nosita potem oba.