Magazin > VIP
40 ogledov

Švedski kralj praznoval okroglo obletnico

Carl Gustav XVI.
1/2
Reuters
Švedski kralj Carl Gustav XVI. je včeraj proslavil 40 let na prestolu. Čeprav je njegova priljubljenost v zadnjih letih upadla, več kot polovica Švedov še vedno podpira monarhijo.

Sedaj 67-letni Carl Gustav je kralj postal leta 1973 v starosti 27 let, ko je po njegovi smrti na prestolu nasledil dedka Gustava VI. in prevzel njegov slogan "Za Švedsko - s časom".

V okviru včerajšnjih slovesnosti so pripravili tudi zahvalno mašo v kraljevi kapeli, med gosti pa so bili tudi danska kraljica Margrethe, norveški kralj Harald in finski predsednik Sauli Niinisto. Kasneje so pripravili zabavo s plesom in živo glasbo ob kraljevi palači. V zgodnjih popoldanskih urah se je na tisoče oboževalcev zbralo pred kraljevo palačo. V kratkem govoru je kralj povabil vse v Stockholmu, da "obujejo plesne čevlje" in praznujejo. "Vsi so dobrodošli," je dejal Carl Gustav vidno sproščen in dobre volje, ob njem pa so stali kraljica Silvia in njuni trije otroci.

Leta 1976 se je poročil z v Nemčiji rojeno Silvio Sommerlath, s katero sta se spoznala na olimpijskih igrah v Münchnu, kjer je bil on gledalec, ona pa prevajalka in uradna hostesa. Imata tri otroke, prestolonaslednico princeso Victorio, princa Carla Philipa in princeso Madeleine.

Včeraj je sicer 40. rojstni dan praznoval tudi Victorijin soprog, princ Daniel, a ga je praznoval zasebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.