Magazin > VIP
5465 ogledov

To Boris Kobal časti celjskemu gledališču

boris kobal Planet TV
Bodo njegovo ponudbo sprejeli?

Celjsko gledališče je javnost sredi tega meseca obvestilo, da je s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo v režiji Jaše Jamnika premierno uprizorili v tej sezoni. Izkazalo se je namreč, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017, prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Kobal se je najprej zavil v molk, nato pa spisal izjavo za javnost. Za svoje dejanje se je opravičil in dodal, da je v hudi osebni stiski. "V imenu 'boga teatra' sem zanemaril velik del svojega življenja in pristal v osamljenost in zagrenjenost. Pred leti sem padel v težko depresivno stanje, moral sem si poiskati pomoč. Depresija se je kljub strokovni pomoči v zadnjih letih le še poglabljala,“ je med drugim še zapisal.

Celjsko gledališče naj bi Kobala kazensko ovadilo, a Kobal, ki je gledališču vrnil nakazani honorar (13 tisoč evrov), glede tega še ni prejel ničesar. To je razkril v oddaji Argument, za katero je tudi povedal, da je rešil problem glede avtorskih pravic. "Ne boste verjeli, ta problem smo nekako, upam, rešili. S pomočjo prijatelja sem stopil v stik s sinom Alda Nicolaja, se pravi z dedičem. S strani italijanske avtorske agencije, ki je edina, ki je v Italiji, smo pridobili pravice, da se ta predstava ponovno igra oziroma da je ta tekst nekako odkupljen in so rešene avtorske pravice in sem priznan kot prevajalec tega dela.“

Kobal je še razkril, kaj je ponudil gledališču. "Častim 10 brezplačnih predstav. Predstavo lahko spet igrajo, prej so dobili prepoved igranja. To je rešitev. Deset avtoriziranih predstav lahko igrajo. Seveda jih lahko igrajo še več.“

Na odgovor gledališča, ali bodo njegovo rešitev sprejeli, še čakamo.

 

Komentarjev 25
  • smejka 10:06 04.februar 2019.

    Niti pod razno ne grem gledat predstav z njegovo udeležbo.Z lopovščino bi zdaj še reklamo delal. Ceste so še vedno za pometat, Boris!

  • ode 17:53 01.februar 2019.

    Cakić kmalu pride iz zapora, potreben novega tiča.

  • francl12 15:28 01.februar 2019.

    Prokleti majmun goljufivi! Pa ja ne boste pustili, da goljuf tako enostavno odpeketa!