Magazin > VIP
350 ogledov

To je 7 nepričakovanih razlogov, zakaj se redite

debelost, kilogrami, teža Profimedia
Morda vam bo eden izmed teh pojasnil, kje se skriva vzrok.

Za optimalno težo je pomembno pravilno razmerje med vnosom hrane in porabo energije, če pa delamo vse kot običajno, torej se zdravo prehranjujemo in redno treniramo, potem se razlog za nenadno povečanje telesne teže skriva nekje drugje. Če ste depresivni ali ne spite dovolj, je to lahko eden od razlogov, zakaj se nenadoma zredite.

1. Antidepresivi

Če jemljete antidepresive, ti lahko povzročijo nenadno povečanje telesne mase. Če jih ne jemljete, ampak ste vseeno depresivni, obstajajo dokazi, da lahko občutek depresije povzroči povečanje telesne mase. Študija iz leta 2010 za American Journal of Public Health je pokazala, da se depresivni in osamljeni ljudje hitreje zredijo kot tisti, ki niso depresivni. Depresivni ljudje v povprečju uživajo bolj mastno in kalorično hrano ter opuščajo telesno dejavnost. Ta koncept je znan kot čustveno prenajedanje.

2. Zdravila

Različna zdravila, ki jih uporabljate, lahko povzročijo povečanje telesne mase. Kontracepcijske tablete, steroidi, zaviralci adrenergičnih receptorjev beta ali zdravila proti migreni so le nekatera izmed zdravil, ki lahko povzročijo nenadno povečanje telesne mase. Nekatera od teh zdravil povečajo apetit in upočasnijo presnovo. Če opazite, da zdravilo vpliva na vašo težo, prosite zdravnika, če je mogoče, da vam predpiše drugo vrsto zdravila.

3. Počasna prebava

Če imate težave s počasnim metabolizmom, je to lahko pomemben razlog, zakaj se nenadoma zredite. Če nimate rednega odvajanja blata, je to lahko posledica dehidracije, zmanjšanega vnosa vlaknin ali nekaterih zdravil. Pomagate si lahko tako, da vedno popijete dovolj vode in zaužijete zadostno količino vlaknin, pomaga pa lahko tudi vsakodnevno uživanje probiotikov.

4. Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Vzrok za nenadno povečanje telesne teže je lahko pomanjkanje vitaminov in mineralov v telesu. Pomanjkanje vitamina D, magnezija in železa lahko ogrozi imunski sistem in vpliva na raven energije ter s tem na aktivnost. Če nimate energije za zdrav način življenja, boste zlahka pridobili odvečne kilograme. Najboljše v tem primeru je narediti krvni test in preveriti vsebnost vitaminov in mineralov.

5. Pomanjkanje spanja

Ob pomanjkanju spanja telo ne more pravilno delovati, zato se na pomanjkanje spanja odzove s shranjevanjem maščobnega tkiva. Pomanjkanje spanja telo dojema kot stres in ko je telo v stresnem stanju, se poruši celotna presnova. Ustvari se začaran krog, pomanjkanje spanja pa povzroča dodaten stres, ki ga marsikdo rešuje tako, da poje več kot običajno. Če greste spat pozneje, je večja verjetnost, da boste pozneje jedli.

6. Menopavza

V menopavzi se presnova žensk upočasni, so bolj depresivne, slabše spijo in so bolj lačne. Estrogen, hormon, ki sicer služi za vzdrževanje teže, izgine, zato se kilogrami začnejo kopičiti okoli pasu. Če ste v menopavzi, bodite še posebej pozorni na zdravo prehrano in gibanje.

7. Različne bolezni

Obstaja veliko število bolezni, ki povzročajo nenadno povečanje telesne teže. Zaradi cist na jajčnikih lahko ženske v kratkem času pridobijo do 15 kilogramov. Težave z jetri, ledvicami, srcem in ščitnico so lahko povezane tudi s povečanjem telesne mase. Pri ženskah, ki se zdravijo z rakom dojke, se telesna teža pogosto spremeni. Če ste izključili vseh šest prejšnjih točk, bi bilo morda najbolje, da obiščete zdravnika in izključite možnost ene od teh bolezni, piše 24sata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.