Magazin > VIP
31 ogledov

To je eden najbogatejših ljudi na svetu

Jeff Bezos EPA
Veste, kdo je Jeff Bezos? Ne? Njegovo podjetje pa zagotovo poznate. Oseminštiridesetletnik je moški, ki je izumil spletno trgovino Amazon.

Bezos je na Princetonu študiral informatiko in elektrotehniko. Leta 1995 je ustanovil spletno trgovino za knjige amazon.com. Začetek je bil težek. Knjige je sprva prodajal 40 odstotkov pod dejansko ceno. Podjetje je več let delovalo brez dobička, a kljub temu svojega cilja – ustanoviti največjo trgovino s knjigami – ni spreminjal. "Le redki se lahko poleg Jeffa in Billa Gatesa pohvalijo s takšnim tehničnim umom, natančnimi strategijami in instinktom," ga je opisal nekdanji kolega.
Leta 1997 je bila vrednost amazon.com ocenjena na 429 milijonov dolarjev. Kljub temu dobička še vedno ni bilo na vidiku. Šele leta 2001 je bil amazon.com prvič v zelenih številkah. Pohvalil se je lahko z dobičkom v višini petih milijonov dolarjev. Bezos je celoten dobiček investiral v prenovo portala.

200 dolarjev za dodaten trud

Bezos je tudi mojster motivacije. Ko se je v nekem obdobju nabralo preveliko število neodgovorjenih elektronskih sporočil strank, je organiziral tekmovanje. V dveh dneh so njegovi zaposleni naredili deset nadur. Za tisoč poslanih odgovorov so namreč prejeli bonus v višini dvesto dolarjev.

Odraščal brez biološkega očeta

Bezos je odraščal pri materi in očimu. Njegov oče je izginil, ko je bil star eno leto. Z njim nikoli ni bil v stikih. Kot pravi, je bil dedek njegov največji zgled. Od njega, pravi, je podedoval strast do  izumljanja. Nekoč je garažo spremenil v laboratorij. Obdal jo je z električnim alarmom, da njegovih "študij" ne bi zmotili mlajši člani družine.

V mlajših letih pri ženskah ni imel pretirane sreče. Svojo sanjsko žensko je opisal kot nekoga, ki bi ga "v sili lahko rešil iz zapora nekje v tretjem svetu". Leta 1993 se je poročil s sodelavko MacKenzie Tuttle, s katero ima tri biološke otroke in eno posvojenko iz Kitajske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.