Magazin > VIP
4395 ogledov

Po stopinjah Sare Savnik; odprte prijave za lepotno tekmovanje

Karljica vrtnic, modna oblikovalka, Sara Savnik
1/2
Osebni arhiv Sare Savnik
Po stopinjah Sare Savnik – na to lepotno tekmovanje se prav zdaj lahko prijavijo mlada dekleta ...

Kraljica vrtnic se z letom 2023 vrača, so nam sporočili z Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, kjer prav zdaj vabijo dekleta, da se vpišejo na letošnji izbor. Kraljica vrtnic je lepotno tekmovanje, na katerem Nova Gorica dobi svojo lepotno predstavnico, ki zastopa mesto vrtnic v Sloveniji in tujini ter prisostvuje na različnih mestnih prireditvah, zlasti dobrodelnih. Prireditev je bila prvič organizirana leta 2012 v okviru Praznika vrtnic. K sodelovanju vabijo dekleta iz cele države, ne le z goriškega konca.

Prva Kraljica vrtnic 2012 je postala Sara Savnik, ki je leta 2013 pridobila tudi naslov Miss Universe 2013. Zaupala nam je, kaj ji je naziv prinesel, kakšne uspehe je po tej zmagi nanizala ter kaj počne zdaj – deset let po zmagi. Sara Savnik je danes ponosna mamica, modna oblikovalka in svetovalka za zdrav in aktiven način življenja.

Karljica vrtnic, modna oblikovalka, Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik
Zakaj ste se odločili za tekmovanje za naziv Kraljica vrtnic?
Tekmovanje za Kraljico vrtnic je prišlo čisto po naključju. Organizatorka in lastnica licence Kerstin me je kontaktirala za sodelovanje kot modna oblikovalka. Predstavljene naj bi bile moje unikatne kvačkane kopalke in nakit, delala pa sem tudi uniformo za zmagovalko. Po končanem pogovoru pa mi je rekla: "Zakaj pa ti ne bi sodelovala?"  

Pa se mi je sprva zdelo malce smešno v smislu: "Kako, jaz nimam nobenih šans, nisem miss material, jaz sem model." Z  manekenstvom sem se takrat že ukvarjala, v tem svetu sem od svojega petnajstega leta. Pa sem si dala priložnost in takrat je bila zmaga moja. 

Kakšne spomine imate na tekmovanje?
U, zelo lepe. Sproščena sem šla v to, tekmovanje sem vzela kot reklamo sebi, svojemu delu, kot eno izkušnjo in zgodbo za vnuke. Hehe, no, pa je postalo mnogo, mnogo več.

Po tem laskavem nazivu je šla vaša kariera le še navzgor ... Kakšni so največji karierni uspehi, ki bi jih po nazivu Kraljica vrtnic izpostavili?
Težko bi izpostavila samo eno, ker si niti v sanjah nisem mislila, da jih bom kdaj dosegla. Po Kraljici vrtnic sem postala The Look of the Nations, kjer sem med več kot 12 državami zastopala Slovenijo. Tekmovanje je bilo v Italiji in zmaga je šla v Slovenijo. Takrat so se mi še bolj odprla vrata v svet modelinga – bila sem prva Slovenka, ki je delala na Azijskem tednu mode na Šrilanki, in to kar sedemkrat.

Sledila je zmaga na Miss Universe 2013, kar je bilo sploh zelo prelomno obdobje, saj sem se prvič "razgalila" javnosti, da nisem povprečna lepotica, pač pa naglušno dekle, ki ima za sabo težko življenjsko zgodbo. Javnost pa me je okronala kot ambasadorko gluhih in naglušnih.

Veliko sem sodelovala z raznimi organizacijami, dobrodelnimi dražbami, humanitarnimi akcijami in podobno, ogromno sem jih tudi sama organizirala ali s pomočjo agencije Bker.

Kaj svetujete puncam – zakaj naj se prijavijo na izbor za Kraljico vrtnic?
Če sklepam po sebi, ne bi nikoli stopila na to kraljevo pot, a sem zelo vesela in hvaležna, da sem si dala to priložnost. Kraljica vrtnic ni tipično lepotno tekmovanje. Kraljica vrtnic je dekle z vizijo, veliko mero dobrodelnosti in naziv, v katerem ne izgubiš dela sebe, temveč ga najdeš ali izpopolniš.

Mogoče te mika modni svet, želiš pustiti sled v dobrodelnosti, pomagati otrokom, živalim, pridobiti nove izkušnje in poznanstva. Potem ne odlašaj in se prijavi. Ali prijavi prijateljico, sestro, sestrično, ki jo vidiš v tej vlogi.

Vsekakor nimaš ničesar izgubiti, lahko je le eno kraljevsko leto pred tabo – to ti zagotavljam iz prve roke.

Karljica vrtnic, modna oblikovalka, Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik

Ste tudi uspešna modna oblikovalka. Kdaj ste se zaljubili v modo?
Že od nekdaj je bila moda zelo povezana z mojim življenjem. Rada sem ustvarjala, iskala drugačne kombinacije, stylinge, všeč mi je bilo biti drugačna od drugih, s to mero unikatnosti, da je nekaj nastalo pod mojimi rokami, da nosim nekaj, česar drugi nimajo.

Kaj vas trenutno najbolj veseli pri delu?
Še vedno me navdihuje ravno širno morje ustvarjalnosti brez meja, papir premore vse, v svojem svetu perlic, kristalov in kamnov se poponoma izklopim in zaplavam v nek unikatni svet, v katerem čas prehitro mine. Na žalost je zadnja leta vedno manj modnih revij,  tudi pandemija je naredila svoje, tako da sta trenutno moda in ustvarjanje rezervirana samo za moje ekskluzivne stranke, vodim pa s svojim zaročencem Mitjem že šest let in pol uspešni Wellness klub v Ajdovščini, kjer spreminjamo življenja in navade ljudi v bolj zdrav in aktiven življenjski slog. Zato je tudi lani nastala posebna kolekcija brendirane športne linije za ženske in moške.

Osebno pomagam dekletom in ženskam, da se odlično počutijo v svoji koži, so bolj zdrave, vitalne in samozavestne ter brez izgovorov, da lahko modno izgledajo samo vitke ženske. 

Karljica vrtnic, modna oblikovalka, Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik

V tem času ste postali tudi ponosna mamica – kakšno se vam zdi materinstvo?
Posebno obdobje, vloga in poslanstvo, za katerega sem neizmerno hvaležna, ker sem zaradi zdravstvene prognoze pred leti mislila, da mi nikoli ne bo dano. Uživam v materinstvu, ima res nek poseben čar, seveda tudi kopico dvomov in učenja, ampak moram priznati, da je naš Lev res izjemno priden, strpen dojenček, ki nam dneve zapolni s svojim smehom in otroško razigranostjo. 

Kraljica vrtnic, modna oblikovalka Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik

Kako vi skrbite za fit postavo? Imate kakšno rutino?
Poskrbim za čim bolj različne in bogato hranilne obroke, ne kadim, ne pijem kave, spijem pa tri litre vode na dan ali nesladkan čaj in alojo. Poskrbim na dovoljšen vnos beljakovin in vlaknin ter vitaminov in mineralov. Po zajtrku se trudim imeti redne obroke na tri ure, tako da imam dnevno pet do šest obrokov. 

Poskušam čim manj komplicirati pri kuhi obrokov, vedno pa poskrbim, da je na našem jedilniku čim manj procesirane hrane. Dnevno poskušam vsak dan preživeti vsaj eno uro zunaj, na svežem zraku. Sedaj, ko sem mamica, mi družbo dela sinček Lev, tako da veliko vozičkava. Kar se vadbe tiče, sledim svojemu programu Fit nosečka = Fit mamica, kjer trenutno delam na tem, da si povrnem moč, gibljivost in kondicijo.

Zame je še toliko bolj pomembno, da delam vaje za zdravo hrbtenico, saj sem imela pred dvanajstimi leti hudo prometno nesrečo, v kateri sem utrpela hude poškodbe hrbtenice in medenice.  Mojim bejbam, tako jih ljubkovalno kličem, želim pokazati, da je zdrav način življenja enostaven, brez odrekanja in strogih diet. Da skupaj kot skupina zmoremo veliko več. Ko zmanjka motivacije, smo tu in se med sabo motiviramo ter spodbujamo.

Moja dnevna rutina se začne z zajtrkom. Že enajst let in pol je to čokoladni šejk, ki ga popijem v prvih štiridesetih minutah po bujenju. Potem pa se jutro začne odvisno od dolžine spanca našega malega Levčka. Skupaj greva na sprehod v času kosila ali popoldne, največkrat obiščeva izvir Hublja ali ubereva kako daljšo pot. Sledi kuhanje kosila, ki mi vzame največ trideset minut.

Kraljica vrtnic, modna oblikovalka Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik

Tudi svoje Fit bejbe, to so dekleta in žene na našem programu, učim, da zdrava in uravnotežena prehrana ne pomeni preživljanja več ur v kuhinji in da ni edini zdrav obrok tisti, ki ga sestavljajo riž, piščanec in brokoli. Večkrat tudi delim na svojem Instagram profilu okusne recepte jedi in sladic.

Dvakrat na teden vodim še skupinsko vadbo za celo telo v najinem Klubu. Če pa nimam skupin, poskrbim, da vsaj pet dni v tednu telovadim petnajst minut, če mi čas in pa moj sinček dopuščata, do trideset minut.

Karljica vrtnic, modna oblikovalka, Sara Savnik | Avtor: Osebni arhiv Sare Savnik Osebni arhiv Sare Savnik

Kraljica vrtnic ni klasična miss

23. maja bo društvo Bker pod okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica v sklopu Festivala goriške obrti in podjetništva predstavilo dekleta, ki bodo dogodek ovekovečila z nasmeški in dobro energijo. Dobrosrčnost, dobrodelnost, komunikativnost in samozavest so le nekatere od lastnosti, ki jih bodo iskali pri dekletih. 

Vsako leto doslej so namreč izvoljene Kraljice vrtnic pripravile razne dobrodelne akcije v prid invalidnim otrokom Fundacije Vrabček upanja, pomagale so prepleskati Šempetrsko porodnišnico, zbirale so hrano za pasje zavetišče, šolske potrebščine za otroke v stiski … Misija dobrodelnosti zato ostaja v krvi Kraljice in lahko se samo veselimo novih podvigov, ki bodo čakali novo izvoljeno kandidatko. 

V primeru, da se katera prepozna v zgornjem opisu ali da sami poznate takšno osebnost ter da njena starost ustreza starostni skupini 15–28 let, se lahko za več informacij obrnete na nas (051 216 066 - Jasna) ali pišete na kraljicavrtnic@bkeragency.com. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.