Hiša Franko z Ano Roš je tudi letos ohranila najvišje priznanje – tri Michelinove zvezdice. Ob tem je Ana deveta chefinja na svetu s tremi zvezdicami, ki pa si občasno privošči kulinarično razvajanje tudi v drugih restavracijah. Na prekrasno sončno nedeljo smo jo ujeli na vrtu ljubljanske restavracije, kjer strežejo japonsko-perujsko fuzijsko kuhinjo.
"Večinoma si kuham sama, za kosilo so to solate, za večerjo pa si moja mediteranska kri pogosto zaželi testenine, najpogosteje s paradižnikom. V nedeljo pa sem obiskala bolšji sejem, Ljubljana je ob sončnih nedeljah namreč čudovita, in si čisto spontano privoščila kosilo v bližnji restavraciji Barra. Jedla sem surovo hrano in bilo je zelo dobro," je pohvalila chefinja.
Čeprav si večinoma kuha sama, pa ima nekaj restavracij, ki ji rada obišče. V Kobaridu sta to Hiša Polonka in Topli val, na obali pa Bujol. Gostinskih verig s hitro prehrano se izogiba, a Ana pravi, da je dober burger vse kaj drugega kot hitra prehrana.
Pa se gostinci kaj "tresejo", kadar pride v goste Ana Roš? "Pri mlajših generacijah natakarjev po navadi ni zadrege, a tudi, kjer je, nikoli ni velikih težav. Jaz le upam, da se zame in za ostale enako potrudijo," pravi Roš, ki se tudi v svoji restavraciji drži načela, da vse goste postrežejo enako lepo.
Sicer pa ima Ana to jesen polne roke dela. Ob koncu leta 2025 bo naša priznana chefinja odprla svojo prvo restavracijo zunaj Slovenije, in sicer v Poreču, v tamkajšnjem petzvezdičnem hotelu Jadran Heritage, ki deluje pod okriljem vodilne hrvaške gostinske verige Valamar.
Medtem pa se je kuhinja Hiše Franko sredi septembra prelevila v prizorišče izjemnega kulinaričnega sodelovanja. Vrhunska chefa Andreas Caminada in Skibboa ter ekipa iz njune restavracije Schloss Schauenstein, ki je nagrajena s tremi Michelinovimi zvezdicami, sta se 16. septembra pridružili naši kuharski mojstrici za čisto posebno "4-hands" večerjo. To je bila edinstvena priložnost, ki jo je zaznamovala strast do lokalnih virov in spoštovanje narave v osupljivem ambientu.
Naša babi bolš kuha od te ''chefinje'' je tud bol vitka,,,,
nekam dobro zgleda....na cem je vse??