Magazin > VIP
206 ogledov

Tomaž Domicelj izdal že drugo pravljico

Tomaž Domicelj s svojima pravljicama. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Tomaž Domicelj se je podal v svet pravljic, v katerih pa v glavnih vlogah ne nastopajo princi in princese, pač pa veliko bolj tuzemeljska bitja, kot so komar, voluhar in vešča.

Slovenskega kantavtorja Tomaža Domicelja poznamo predvsem po njegovem glasbenem ustvarjanju in številnih ponarodelih pesmih, kot so Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Zbogom, sin, Jamajka, Avtomat, Gospod direktor in Življenje je lepo, manj znano pa je, da se je podal tudi v svet pravljic.

Pred kratkim je pri založbi Alba 2000 izšla že njegova druga pravljica z naslovom Pravljica o pridni voluharici.

"Vse skupaj se je začelo, ko sem bil na promociji biografije, ki jo je napisal Tomo Pirc. Takrat sem v mapi od te založbe, ki večinoma izdaja otroško, pa tudi drugo poučno literaturo, poleg njegove knjige videl nekaj slikanic in si rekel, saj to imam pa tudi jaz. Napisal sem jih na morju pred 25 leti za svoje otroke, ki so bili takrat še majhni. Takrat sem jih tudi uglasbil, pred 20 leti pa še posnel. Vprašal sem se, kako bi bila vsa stvar videti, če bi bilo to napisano in ilustrirano, založnico pa povprašal, ali bi jih to zanimalo, in rekla je da. S kasete sem nato prepisal besedila, saj jih nikoli nisem imel napisanih, in izkazalo se je, da je dolžina idealna za pravljico. Za ilustracije je poskrbela Nina Rupel in navdušen sem bil nad njenim likom zamorskega komarja v Basni o lenem komarčku, saj sem bil malce skeptičen, kako dati tej živali človeško podobo," nam je o svojem najnovejšem delu povedal Domicelj in nam zaupal, da se je, ko je v roke prvič dobil svojo pravljico, te razveselil tako kot svoje prve plošče pred 43 leti.

Prihajata še pametna vešča in dobri komarček
Načrtuje, da bo v enem letu izdal še dve preostali pravljici: Pravljico o pametni vešči in Pripovedko o dobrem komarčku. Vse pravljice imajo tudi svojo zvočno podobo. Zgoščenka je priložena Basni o lenem komarčku, na njej pa sta poleg štirih pravljic še dve bonus pesmici.

"Prednost pravljic z glasbeno spremljavo je v tem, da jih staršem ni treba samo brati, ampak lahko otroci poslušajo še zgoščenko, ki je zelo primerna tudi za na pot. Tako imajo starši eno uro mir," pravi glasbenik, ki je 12. marca izpolnil pogoje za upokojitev.

"Kmalu bom šel v penzijo. A ne takšno, da bom futral golobe in balinal. Zaprl bom podjetje, potem pa me čaka perestrojka. Že nekaj časa pišem svojo avtobiografijo, posneti pa nameravam tudi novo ploščo. Večina stvari je že napisanih, ne pa tudi aranžiranih, ker še ne vem, kje in s kom bom snemal. Zadnji dve plošči sem naredil s par kolegi, zdaj bom pa poskusil narediti tako kot Jan Plestenjak. Z bendom, da bo vse tako, kot se šika," napoveduje Domicelj.

Posvetil pa se bo lahko tudi svoji veliki ljubezni – viskiju. Je namreč velik poznavalec te pijače. Doma ima zbirko čez 500 viskijev, vrednih kot dober avto, ima pa tudi svoj sod, ki se trenutno še stara v destilarni na nekem škotskem otoku. Že čez dve leti in pol pa bo postal ponosen lastnik okoli 300 steklenic lastnega viskija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.