Magazin > VIP
41020 ogledov

Tu bodo pokopali Oliverja Dragojevića

Umrl je Oliver Dragojević Davor Puklavec/Pixsell
Hrvaška žaluje. Pogreb Oliverja Dragojevića bo danes pozno popoldne v družinskem krogu.

Kot je znano, na Hrvaškem so včerajšnji dan zaradi smrti velikana hrvaške glasbe razglasili za dan žalovanja. Mnoge radijske in televizijske postaje so predvajale posebne programe z Dragojevićevo glasbo, spletna omrežja pokajo od različnih spominov na "starega morskega volka".

Včeraj so v Splitu pripravili enega najbolj veličastnih slovesov v zgodovini mesta; Dragojević je svojo zadnjo pot začel v cerkvi Svetega Frane, kjer je bila pozno popoldne žalna maša. Zatem so krsto prepeljali čez znano splitsko rivo do pomola svetega Nikole v splitskem pristanišču.

Okrog 20. ure je katamaran ob znani pesmi Vela Luka popeljal krsto pokojnega Dragojevića proti Korčuli, in sicer v spremstvu ladij hrvaške vojaške mornarice, policije in pristaniških oblasti ter stotine plovil domačinov. Katamaran bodo s čolni spremljali tudi prebivalci otokov Brač, Šolta, Hvar in Vis.

Slovo Oliverja Dragojevića v Splitu Magazin Ganljivo slovo Splitčanov od Oliverja Dragojeviča

Pogreb bo danes ob 18. uri v družinskem in krogu najbližjih prijateljev na pokopališču v Veli Luki, to je družinski grob družine Dragojević n tem pokopališču.

Grob družine Dagojević | Avtor: Pixell Pixell

sv. Duje Split Oliver Dragojević Ganljivo Šport Navijači so so od Dragojevića poslovili kot še od nikogar

Številni spomini

Ljudje se spominjajo velikega glasbenika kot povsem običajnega in skromnega človeka. Med drugim je izjavo o tem podan njegov prijatelj dr. Andro Tripković. "Oliver me je spremljal vse življenje in zdaj sem se prišel od jega posloviti tudi sam. Nikoli ne bom pozabil trenutkov, ko smo mu v bolnišnici opravili manjši rutinski poseg. Ko se je zbudil iz narkoze je v bolnišnici kakih deset minut prepeval svoj repertoar. Bilo je nepozabno."

Na dogodek iz življenja glabenika, ki naj bi dokazoval, kako skromen človek je bil, je spomnila tudi Splitčanka, ki je povedala, da ga je ob neki priložnosti, ko se je znašel v bližini, povabila na kosilo. Vprašal jo je, kaj je pripravila in povedala je, da pečeno koš in krompir.

Sedel je z družino za mizo, na katero je gospodinja postavila pogrinjke, na sredino pa posodo za pečenje s pripravljeno jedjo. Dragojević jo je vprašal, zakaj je vse to postavila na mizo. Presenečeno je odgovorila, da zato, da bodo jedli. "Ali si se prišla odpočit ali pred sodišče? Umakni to, bomo že," ji je rekel, nato pa z družino z rokami jedel pečeno meso. "Tega trenutka nikoli ne bom pozabila. Bil je povsem skromen in človeški."

Oliver Dragojević Magazin Dragojević: To so o njem povedali bližnji sosedje

Vest o smrti Oliverja Dragojevića je globoko pretresla številne Hrvate, ki so se v nedeljo zbirali na trgih v več hrvaških mestih in so v spomin nanj tiho peli njegove številne uspešnice.

Dragojević je v 71. letu starosti za posledicami raka na pljučih v nedeljo preminil v splitski bolnišnici.

Oliver Dragojević še zadnjič prispel v Velo Luko na Korčuli | Avtor: Sanjin Strukic / Pixsell Sanjin Strukic / Pixsell

Komentarjev 14
  • marcelo 02:53 05.avgust 2018.

    Pogreb lepši kot v pravljici...

  • sandra707 16:21 02.avgust 2018.

    Jozicamurn posebno za vas. Kar ste napisali je ignoranca ljudi,vas' odgovor je katastrofalna sramota za vse slovence. Oliver dragojevič avsenik to so legende. Kaj ste pa vi? Sramota Slovenskemu narodu. Kaj vi ste napisali 3-4 pesmi vsaj podobne njegovim. Ne ...prikaži veče ker ste..... supreme to je pa zate a si kdaj v življenju napisal več kot 2 oslariji? Mislim da ne. Ljudje to je kultura malo spoštovanja in ne mečite v isti koš Dragojeviča in Avsenika prosim vas. Sandra

  • Kvaje 22:56 01.avgust 2018.

    Jozi .... te ustas.Avsenik je bil in ostal legenda.Dragojevic je pa za hrvate legenda.Ja smo domoljubi!Vi naute nikol zato , ker ste prodane duse.Obilo uzitkov zelim vsem, ki nas ne marajo na nasem morju.papa