Magazin > VIP
120 ogledov

Umrla dolgoletna urednica revije Vogue

Franca Sozzani Profimedias
Vzrok smrti urednice Voguea France Sozzani za enkrat še ni znan.

Svetovni mediji poročajo, da je umrla legendarna urednica italijanske revije Vogue Franca Sozzani. Vzrok njene smrti za enkrat še ni znan, a mediji poročajo, da je umrla v svojem domu v Milanu. Stara je bila 66 let.

Franca, rojena v Mantui, je odraščala v družini industrijskega inženirja, ki ni podpiral hčerkine želje, da bi študirala fiziko. Zato se je vpisala na književnost in filozofijo v Milanu. Poročila se je zelo mlada, čeprav je že pred samim obredom vedela, da njen zakon ne bo uspel. Kasneje je priznala, da je njena edina slaba točka v življenju ljubezen. Ločila se je tri mesece po poroki, kmalu po tem pa je odpotovala v Indijo, da bi 'našla samo sebe'. Po prihodu iz Indije je nekaj časa živela v Londonu, kar je spodbudilo njeno kreativnost. Po povratku v Italijo je dobila službo v otroški izdaji revije Vogue. Prav ona je tista, ki je naredila nekatere modne fotografe svetovno znane. Med drugim tudi Maria Testina, Paola Roversija, Brusea Weberja in mnoge druge.

"Zakaj bi kdorkoli kupoval italijanski Vogue? Ne bi ga. Samo Italijani berejo italijanske revije,“ je nekoč izjavila Franca. Njeno glavno orožje za osvajanje svetovnih bralcev so bile dobre fotografije. Kar ji je tudi uspelo. Leta 1988 je postala odgovorna urednica italijanskega Voguea. V istem času pa ameriški prestol prevzela legendarna Anna Wintour.

V devetdesetih letih je bila v ekipi kreativcev, ki so razširili pomen modnih revij – začeli so pisati o rasi, anoreksiji, standardih lepote in plastični kirurgiji. "Zakaj modne revije ne bi poročale o tem, kar se dogaja po svetu?“ 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.