Magazin > VIP
373 ogledov

Umrla Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor
1/49
Žurnal24 main
V Los Angelesu se je za vedno poslovila igralka Elizabeth Taylor. Dočakala je 79 let.

Elizabeth Taylor je umrla v losangeleški bolnišnici Cedares-Sinai. V času smrti so bili ob njej njeni otroci Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd in Maria Burton, je povedala njena publicistka Sally Morrison. Za njo poleg oboževalcev in otrok žaluje tudi 10 vnukov in štirje pravnuki.

Taylorjevo so pred šestimi tedni hospitalizirali zaradi pešanja srca. Čeprav se je njeno zdravstveno stanje v tem času večkrat poslabšalo, je bilo kljub temu stabilno. Upanje, da se bo vrnila domov, pa se žal ni uresničilo. Danes je eni največjih div Hollywooda odpovedalo srce.

"Moja mama je bila izjemna ženska, ki je življenje uživala s polno žlico, živela z veliko strastjo, humorjem in ljubeznijo. Čeprav je izguba za nas boleča, nas bo njen dolgotrajni prispevek vedno navduševal. Na njen izreden prispevek v filmskem svetu, uspeh v poslovnem svetu, pogumen in neusmiljen boj proti aidsu in HIV-u ter vse, kar je dosegla, smo vsi izredno ponosni. Preprosto vemo, da je svet boljši, ker je v njem živela naša mama. Njena zapuščina ne bo nikoli zbledela, njen duh bo vedno z nami, njena ljubezen pa bo vedno v naših srcih," je ob smrti povedal njen sin Michael.

Življenje polno ljubezni in škandalov
Več kot 50 filmov, ena miniserija, dve žajfnici in nešteto nastopov na televiziji. Elizabeth Taylor že od malih nog ni bilo dolgčas. A govorilo se ni le o njenih legendarnih filmih, kot sta Kleopatra in Mačka na vroči pločevinasti strehi, temveč tudi o njenih osmih zakonih, treh lastnih in enemu posvojenemu otroku, liniji nakita in parfumov, njenemu doprinosu v boju proti aidsu, kako je večkrat prelisičila Matildo in seveda njenih prečudovitih očeh.

Ja, živela je neverjetno in razburljivo življenje. Življenje, ki si ga niti Hollywood ne bi bil mogel izmisliti.

Prelepa že kot otrok

Elizabeth Rosemond Taylor se je rodila 27. februarja 1932 v Londonu. Njen oče je bil preprodajalec umetnin iz ZDA in ko je Liz dopolnila sedem let, so se vrnili nazaj v domovino. Da je Elizabeth pristala v svetu filma, se lahko zahvali družinski prijateljici, ki je imela zveze v produkcijski hiši Universal Studios in ki je bila od njene lepote naravnost omamljena. Elizabetinim staršem je predlagala, naj jo peljeta v studio, saj je bila prepričana, da bo deklica s prelepimi vijoličastimi očmi prevzela tudi šefe produkcijske hiše. In imela je prav. Studio jo je sprejel, a po enem filmu (There's One Born Every Minute) odpustil. Ko je dopolnila 10 let, je podpisala pogodbo z MGM, ki je z njo že takoj na začetku proslavil velik uspeh. Njen prvi film pod njihovim okriljem je bila namreč uspešnica Lassie se vrača. Svetovno slavo je leto dni pozneje dosegla s filmom National Velvet. Sledili so hiti The Courage of Lassie, Life with Father, A Date with Judy, Julia Misbehaves in Conspirator.

 Liz v hipu osvojila Hollywood

V 50. letih prejšnjega stoletja je Liz zaigrala v več legendarnih filmih: Father of the Bride (1950), A Place in the Sun (1951), Father's Little Dividend (1951), Rhapsody (1954) in Beau Brummell (1954). Leta 1954 je v Elephan Walk zamenjala Vivien Leigh. Ko je producent videl fotografijo mlade Liz, je nad njeno lepoto ves prevzet izustil: "Če se bo ta ženska spustila po stopnicah in Petru Finchu rekla, naj pride v posteljo, ta pa bo raje ostal pri fantih in igral karte, bodo ljudje mislili, da bo v posteljo skočil z Dano Andrewsom." Sledila sta filma Giant in Raintree County. Za slednjega si je igralka prislužila prvo nominacijo za oskarja. Drugo nominacijo je za vlogo v filmu Mačka na vroči pločevinasti strehi prejela leta 1958, tretjo pa že leto dni pozneje za film Suddenly, Last Summer.

Snemanje filma Mačka na vroči pločevinasti strehi je bilo za Liz zelo težavno, saj se je ravno v tistem času v letalski nesreči ponesrečil njen mož Mike Todd. Vsi člani ekipe so bili v velikih skrbeh, saj se je zvezdnica utapljala v žalosti. Režiser filma Richard Brooks je celo zahteval, da se večkrat posname prizor piknika, in to le zato, da bi Taylorjeva kaj pojedla.

Taylorjeva je oskarja prejela leta 1960 za Butterfield 8. Kot je sama večkrat povedala, je oskarja videla kot tolažilno nagrado. Tik pred podelitvijo je namreč zbolela za hudo obliko pljučnice. "Takoj, ko je Liz zbolela, sem odpovedala let v Los Angeles," je tistega leta izjavila Shirley MacLaine, ki je bila prav tako med nominiranci.

Elizabeth Taylor je dvakratna dobitnica oskarja. A to nista edina kipca, ki sta krasila njen dom. Poglejte vse njene nagrade in nominacije.

Istega leta je prekinila pogodbo z MGM in se pridružila Twentieth Century Fox ter z njimi posnela Kleopatro. Njeno plačilo je bilo za tiste čase naravnost nesramno – dobila je milijon dolarjev, kar do takrat ni uspelo še nobeni igralki. Snemanje, ki je trajalo tri leta in je studio stalo 44 milijonov dolarjev, je bilo za medije prava poslastica. Liz je namreč spet zbolela za pljučnico in se borila za svoje življenje, močno je shujšala in za piko na i imela še razmerje z Richardom Burtonom (njenim četrtim in petim soprogom), čeprav je bila poročena. Nato je prišlo leto 1966 in za Kdo se boji Virginije Woolf? je prejela drugega oskarja.

Pozneje Liz nase ni opozarjala več s filmi, ampak z zdravstvenimi težavami. Imela je težave z alkoholom in težo. Ko se je poročila s senatorjem Johnom Warnerjem, je filmsko kariero tako rekoč obesila na klin.

Poslovna ženska z velikim srcem

Leta 1985 je umrl njen prijatelj Rock Hudson. V njegov spomin je Liz ustanovila fundacijo Elizabeth Taylor AIDS Foundation. V tistem času pa se ni začela ukvarjati le z dobrodelnostjo, ampak je odkrila tudi svojo poslovno žilico. Na trg je namreč prišla njena linija parfumov in malce pozneje tudi njena kolekcija nakita.

Osem zakonov s sedmimi moškimi
Elizabeth Taylor je veljala za eno, če ne kar najlepšo žensko svojega časa. Oboževali so jo vsi – moški in ženske. A velike sreče v ljubezni nikoli ni imela. Pred oltar se je podala kar osemkrat s sedmimi različnimi moškimi: Conradom "Nickyjem" Hiltonom Jr. (1950–1951), Michaelom Wildingom (1952–1957, dva sinova), Mikom Toddom (1957–1958, ena hči), Eddiejem Fisherjem (1959–1964), Richardom Burtonom (1964–1974, posvojenka Maria; ponovno sta se poročila 1975–1976), Johnom Warnerjem (1976–1982) in gradbenikom Larryjem Fortenskyim (1991–1996).

Škandalozno pa ni bilo le njeno razmerje z Burtonom, ampak tudi z Eddiejem Fisherjem. Zaradi nje je namreč razpadel njegov zakon z Debbie Reynolds.

Smrti večkrat ušla
Liz je dvakrat hudo zbolela za pljučnico, zlomila si je hrbtenico, zamenjali so ji oba kolka, preživela pa je tudi kožnega raka. Leta 1997 jo je doletela še ena zdravstvena preizkušnja – tumor na možganih, ki so ji ga uspešno odstranili. Nazadnje je bolehala še za skoliozo, osteoporozo in srčnimi boleznimi, kar jo je prikovalo na invalidski voziček. V javnosti se je zaprisežena kabalistka v zadnjih letih pojavljala le redko. Klub temu nanjo nihče ni pozabil in tudi v prihodnje ne bo. Pa ne le zaradi njenih filmov, ampak tudi zato, ker je bila edinstvena – bila je Elizabeth Taylor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.