Magazin > VIP
142 ogledov

Umrla je Zsa Zsa, prva med divami

Zsa Zsa Gabor
1/32
EPA
Hollywood je zapustila še ena ikona. Umrla je 99-letna Zsa Zsa Gabor, ženska, ki si slovesa ni ustvarila s filmskimi vlogami, temveč s porokami in zvezdniškim vedenjem.

Umrla je zaradi odpovedi srca, je povedal njen tiskovni predstavnik.

 

Njena življenjska zgodba se bere kot roman. Zsa Zsa se je rodila na Madžarskem kot Sari Gabor, druga od treh deklet, a nihče si ne upa zatrdno reči, kdaj. Rodila naj bi se 6. februarja 1917, a je letnica njenega rojstva vprašljiva.

 


 

Zsa Zsa Gabor | Avtor: EPA EPA
V številnih intervjujih se je Zsa Zsa velikokrat pomladila, enkrat za leto, drugič za dve ali celo pet let. Kot mladenka naj bi se ukvarjala z manekenstvom. Po nekaterih podatkih naj bi postala celo miss Madžarske. O tem, ali je res osvojila krono ali bila samo ena od spremljevalk, se viri ne morejo zediniti. Najdejo pa se tudi tisti, ki dvomijo v celotno zgodbo.

Tenoristu Richardu Tauberju se ima zahvaliti za prvi odrski nastop. Tauber ji je namreč ponudil vlogo v svoji opereti Der singende Traum (Pojoče sanje, op. p.) in prav tu naj bi spoznala, da ima prihodnost v igralstvu.

V deveto gre rado

 

Kaj hitro pa se je oprijela tistega, po čemer so jo poznali vsi. Porok. Zsa Zsa se je leta 1937 poročila s turškim ministrom za zunanje zadeve Burhanom Belgejem. Z možem, ki je bil precej starejši od nje, je odšla v Ankaro, kjer naj bi kmalu začela romanco s takratnim turškim predsednikom Kemalom Atatürkom.

 

Zsa Zsa je imela sestri Magdo in Evo, ki pa sta že pokojni. Tako kot Zsa Zsa sta tudi onidve lovili bogate moške. Magda je bila poročena šestkrat, Eva pa petkrat.

Do leta 1941, ko je prišla v ZDA, je bil njen zakon že preteklost. V deželi izpolnjenih sanj si je hitro našla novega moškega, ki jo je popeljal pred oltar. Conrad Hilton, dedek Paris Hilton, je kmalu spoznal Zsa Zsino lakoto po denarju in jo privezal na kratko vrvico. Njun zakon se je končal kmalu po rojstvu Zsa Zsine edinke Francesce. Čeprav je Zsa Zsa Hiltona obtožila, da je Francesca plod posilstva, sta bivša zakonca ostala v dobrih odnosih.

Moža številka tri si je poiskala med igralci. Georgea Sandersa je videla nastopati na Broadwayu, ko se je odločila, da bo njen. Kmalu za tem se je tudi sama podala v igralske vode. Edino večjo vlogo je dobila v filmu Moulin Rouge. Režiser John Huston je svojo izbiro hitro obžaloval in poskrbel, da je Zsa Zsa ves čas snemanja to tudi občutila.

Po koncu snemanja se je poslovila od Sandersa in si poiskala plejboja Porfiria Rubiroso.Dve leti, ki ju je preživela z njim, ji zagotovo nista ostali v najlepšem spominu. Rubirosa je pogosto dvignil roko nad njo, kar je sama označevala kot pristno izkazovanje ljubezni. Končalo se je z modrico, skrito za velikimi črnimi očali. Prav Rubirosa jo je predstavil njenemu naslednjemu ljubimcu Ramfisu Trujillu. Trujillo jo je obsipaval z darili, a zaradi tega ni bila njuna zveza nič daljša.

 

Zsa Zsa je v zakon rada vstopala hitro. S četrtim možem, Herbertom Hunterjem, se je poročila le tri tedne po njunem prvem srečanju. V zakonu sta zdržala skoraj tri leta in pol. Ločila sta se 3. marca 1966, a že šest dni zatem je bila Zsa Zsa spet poročena gospa. Joshuo S. Cosdena Jr. je spoznala šest tednov pred poroko. Z osem let starejšim Joshuo sta bila poročena leto in pol.

 

Jack Patrick Ryan, "oče" barbike, je bil njen sosed na Bel Airu. Ločeno sta začela živeti že deset mesecev po poroki, zato je bila ločitev neizbežna. A vsaka ločitev prinese nekaj dobrega. Njen odvetnik je namreč postal njen sedmi mož. Takoj, ko je bila njena ločitev od Ryana uradna, je vzela Michaela O'Haro. Njun zakon je zdržal šest let. Njen najkrajši zakon je trajal le en dan, ni pa se končal z ločitvijo. Aprila 1983 je vzela mehiškega igralca Felipeja de Albo. Zakon so na Zsa Zsino željo razveljavili, saj ob poroki z de Albo še ni bila ločena od Michaela.

 

Leta 1986 se je njena odisejada z moškimi končala. Našla je princa svojih sanj, Frederica Prinza von Anhalta. Anhalt je naziv princ dobil kot odrasel moški, saj ga je posvojila princesa Marie August von Anhalt. Čeprav uradno nima naziva princ, se je vedno sukal v plemiških krogih. Da je bil njun zakon nekaj posebnega, priča tudi dejstvo, da ga ni omajalo niti njegovo priznanje afere s pokojno Anno Nicole Smith. Frederic je bil nekaj časa celo med kandidati za očeta male Dannielynn.


 

Zsa Zsa Gabor | Avtor: FameFlynet FameFlynet

Srborita Zsa Zsa

Zsa Zsa je za svoj sloves poskrbela tudi s prepiranjem in pretepanjem. V šestdesetih je tožila angleško aristokratinjo Hannah Marcow, ker naj bi ta njo in njeno hčer Francesco na letalu pahnila. Od tožbe je odstopila šele, ko jo je odvetnik prepričal, da v nobenem primeru ne bi zmagala. Nekaj let kasneje jo je v nekem londonskem hotelu razjezil postrešček, zato ga je oklofutala. Istega leta so jo izkrcali iz letala, namenjenega na Mallorco, ker v hotelu ni poravnala računa, poleg tega pa je imela pri sebi za več kot tri tisoč dolarjev oblek, ki jih ni plačala.

 

Klofutanje jo je drago stalo leta 1989. Na Beverly Hillsu jo je ustavil policist in pri pregledu ugotovil, da ji je poteklo vozniško dovoljenje, poleg tega pa je imela v avtu odprto steklenico alkoholne pijače. Razgreta izmenjava mnenj se je končala z aretacijo, saj je Zsa Zsa policista oklofutala. Svojo izkušnjo je primerjala z nacistično Nemčijo, a ji to na sodišču ni nič pomagalo. V zaporu je odsedela 72 ur in plačala trinajst tisoč dolarjev kazni.

 

Štiri leta kasneje se je zapletla v spor z nemško igralko Elke Sommer. Spor naj bi se začel, ker naj bi Sommerjeva dejala, da ima Gaborjeva veliko zadnjico. Slednja ji ni ostala dolžna in je medijem dejala, da je Elkina kariera bolj kot ne končana. Svoje je dodal še Anhalt, ki je trdil, da je Sommerjeva vse Nemce označila za prašiče. Zsa Zsa je tožbo izgubila in bila prisiljena razglasiti bankrot.

Pred leti se je Zsa Zsa zapletla še v sodni spor s svojo edinko, Francesco. Obtožila jo je prevare in tatvine. Francesca naj bi ponaredila materin podpis in vzela dvomilijonsko posojilo na Zsa Zsin dom na Bel Airu. Na Anhaltovo željo so tožbo umaknili leta 2007, leta 2010 pa naj bi jo zopet vložili. Francesca je zaradi srčne kapi umrla januarja lani. Igralke o hčerine smrti menda niso obvestili, ker so se bali, da bi se njeno zdravje zaradi šoka poslabšalo.

 


 

Zdravje ji ni služilo

 

Zadnja leta so Zsa Zso pestile zdravstvene težave. Leta 2002 je bila udeležena v avtomobilski nesreči. Mediji so takrat napačno poročali, da je bila v komi. V bolnišnici je ostala mesec in pol, vse odtlej pa je uporabljala invalidski voziček. Posledice nesreče je čutila vse do zadnjega. Stanje se ji je še poslabšalo, potem ko jo je leta 2005 zadela kap. Dve leti kasneje so z operacijo poskušali odpraviti nekatere posledice kapi in ozdraviti infekcijo noge.

 

Njeno stanje se je dramatično poslabšalo julija 2010. Zsa Zsa je namreč na svojem domu padla s postelje med gledanjem televizije. Zdravniki so ji uspešno zamenjali kolk, a se je njeno stanje kasneje močno poslabšalo. Po avgustovski operaciji, s katero so ji odstranili dva strdka, je Gaborjeva zavrnila nadaljnje zdravljenje in se odločila, da "preživi svoje zadnje dni doma". Zaradi gangrene so ji morali eno nogo amputirati.

 

Letos, dan po njenem 99. rojstnem dnevu, so jo z rešilcem odpeljali v bolnišnico, ker ni mogla dihati. Zdravniki so ugotovili, da je zaradi zlomljene cevke za hranjenje staknila infekcijo v pljučih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.