Magazin > VIP
10185 ogledov

Uspešna slovenska blogerka se je obrnila na policijo

bojana ksela Pia Klančar
Zato se je Bojana Ksela Rose na koncu odločila, da plača zahtevani znesek.

Modni blogerki in nekdanji novinarki POP TV, Bojani Ksela Rose, so nepridipravi včeraj "ugrabili“ profil na Instragramu, Mrs.B.Rose, z več kot 34 tisoč sledilci. Zagrozili so ji, da bodo profil izbrisali in ga prodali naprej, če jim ne nakaže zneska v višini 170 evrov. Nakazilo so želeli v valuti bitcoin.

"Ob 14. uri sem dobila elektronsko sporočilo, da je moj račun na Instagramu ugrabljen in da imam samo tri ure časa, da plačam zahtevani znesek, sicer bodo vso vsebino pobrisali in račun z vsemi sledilci prodali. Komunikacija s hekerji je nato trajala do druge ure zjutraj. Namenoma sem zavlačevala, da sem vmes lahko pridobila čim več podatkov,“ je za Žurnal24 povedala Bojana

Bojana je o izsiljevalcih, ki prihajajo iz tujine, obvestila policijo in tudi Instagram. Četudi so ji na policiji svetovali, naj zneska ne plača, saj bi se lahko zgodilo, da bi hekerji od nje nato zahtevali še več, se je odločila za plačilo. "Verjamem, da imajo na Instagramu varnostno kopijo profila, v primeru, da bi nekdo res izbrisal vso vsebino. Na žalost pa postopki na Instagramu potekajo zelo počasi, ta profil pa je moj posel. Vse bi se verjetno za najmanj en mesec ustavilo, jaz pa do svojih poslovnih partnerjev nosim odgovornost, zato sem znesek plačala,“ je še povedala Bojana, ki se je o dodatnih varnostnih ukrepih na Instagramu že pozanimala in vklopila še dve dodatni varnostni kodi.

Kaj svetuje Instagram

Na Instagramu so objavili nekaj nasvetov, kako zaščitit profil.

  • Izberite močno geslo, ki naj vsebuje vsaj šest številk, črk in ločil. Na spletu ne uporabljajte istih gesel.
  • Geslo je treba redno spreminjati, še zlasti pa takrat, ko vas na to opomni Instagram, ki izvaja redne varnostne preglede.  
  • Vklopiti dvojno preverjanje pristnosti.
  • Poskrbite, da je dobro zavarovana tudi vaša elektronska pošta.
  • Vedno se odjavite.
  • Drugim aplikacijam ne dovolite dostopa do profila.

 

Komentarjev 8
  • Vesoljec 01:40 30.junij 2018.

    Bloganje ni šiht.

  • Majazmaja 15:57 29.junij 2018.

    Tak 'fin' blog, pa vreden samo 170 eur?! IrK, a to resno?!

  • Avatar vec
    vec 11:37 29.junij 2018.

    mogoče bi blo fino da hekerjem nekdo plača 300 eur da samo zbrišejo zadevo, kvazi blogerke :) vse so modne blogerke, a ena se spodobno oblečt sama ne zna, a bi pa svetovala hahaahahah klošeraj