Magazin > VIP
28 ogledov

V novem letu nov "sodni proces stoletja"

Bill Cosby EPA
Proti Billu Cosbyju vložena obtožnica tik pred iztekom roka zastaranja.

Tožilec okrožja Montgomery v Pensilvaniji je danes vložil obtožnico proti slavnemu temnopoltemu igralci Billu Cosbyju zaradi nedostojnega spolnega napada pod oteževalnimi okoliščinami, zaradi česar 78-letniku grozi od pet do deset let zaporne kazni. Gre za star primer, ki je sprožil val obtožb proti Cosbyju.

Bill Cosby | Avtor: EPA EPA

Prejšnji tožilec okrožja, ki zajema mesto Philadelphia, ni hotel vložiti obtožnice, ker je bil prepričan, da na sojenju ne bo zmagal. Novembra pa je bil na položaj izvoljen Kevin Steele, ki je pohitel, preden poteče zastaralni rok.

Prva prijava policiji 2005

 

Nekdanja uslužbenka univerze Temple, kjer je pred desetletji študiral tudi Cosby, ga je leta 2005 prijavila policiji zaradi spolnega napada. Sicer šele leto dni po dogodku. Danes 42-letna Andrea Constand, ki je delala za žensko košarkarsko ekipo, pravi, da je šla h Cosbyju domov v predmestju Philadelphie po službene nasvete.

Bill Cosby | Avtor: EPA EPA

Tam ji je postregel z vinom in opojnimi sredstvi, nato pa omamljeno na postelji pretipal v slogu svojega slavnega televizijskega lika, doktorja Cliffa Huxtabla iz serije The Cosby Show. Spolnih odnosov z njo ni imel, ampak ji je med drugim potisnil prste v mednožje.

Omamljal jih je po tekočem traku

Policija njenih obtožb skupaj s tožilstvom ni jemala preveč resno in Constandova je vložila civilno tožbo, kjer je Cosby na tajnem zaslišanju priznal, da jo je pretipal, ampak je bil prepričan, da nima nič proti, ker se ni upirala, zjutraj pa je srečna in zadovoljna odšla domov. Na tem zaslišanju je priznal tudi to, da je ženske, s katerimi je hotel imeti spolne odnose, omamljal po tekočem traku.

Bill Cosby | Avtor: EPA EPA

Ta tekoči trak je prišel na površje leta 2014, ko so se druga za drugo začele oglašati ženske, ki so imele z njim podobne izkušnje. Cosbyjeva javna podoba je danes uničena, sooča pa se s poplavo tožb in protitožb v Los Angelesu, Philadelphii in Bostonu.

V civilni tožbi podpisala, da bo molčala

Constandova, ki je homoseksualka, danes živi v Torontu in dela kot maserka. Leta 2006 je za neznan znesek zunajsodno poravnala civilno tožbo s Cosbyjem, pri čemer je morala podpisati, da o primeru ne bo govorila. Tiskovna agencija AP je potem po poplavi podobnih obtožb sodišče prepričala, da je objavilo zapečateno zaslišanje Cosbyja, kar je bila podlaga za sedanjo obtožnico.

Bill Cosby | Avtor: EPA EPA

Tožilec Steele je povedal, da se Constandova ni mogla upirati, ker je bila omamljena in je pozval tudi druge morebitne podobne žrtve, naj pridejo na dan. Gre za prvo morda v vrsti podobnih kazenskih ovadb, čeprav večina primerov seže daleč nazaj in so zastarali. Obtožnica zagotavlja, da bodo imeli Američani v novem letu razen predsedniških volitev tudi nov sodni "proces stoletja".

Komentarjev 1
  • patron 14:01 31.december 2015.

    naj se cvre, če je vse to res....