Magazin > VIP
29 ogledov

Več o scientološkem "zaporu", ki je čakal Suri

scientologija FameFlynet
Sea Organization, baza scientologov, je bila nekoč zaradi trgovine z belim blagom pod drobnogledom FBI.

Eden od glavnih razlogov za ločitev Katie Holmes in Toma Cruisa naj bi bili igralčevi načrti za hčerko Suri. Šestletnico je zvezdnik namreč nameraval vpisati v Sea Organization (Sea Org), bazo scientologov v mestu Gilman Hot Springs v Kaliforniji.

Sea Org obsega več kot dva kvadratna kilometra površine in je zavarovana s senzorji gibanja, varnostnimi žicami in bunkerji. Za vzgojni kamp naj bi skrbelo šest tisoč zaposlenih, ki po poročanju časnika The New Yorker na teden zaslužijo le 50 dolarjev. Scientologi pa zaposlenih naj ne bi "trpinčili" le s suženjskim plačilom, ampak tudi telesno. Kdor ne uboga ali je storil napako, mora v zapor, ki so ga poimenovali Luknja.

Sodelavcem scientologov zapuščanje zemljišča ni dovoljeno. Tiste, ki so to pravilo prekršili, so na "vojaški" način polovili in jih telesno in duševno kaznovali, na primer z izolacijo, delom, stradanjem in prikrajšanjem spanja, pravijo nekdanji člani sekte.

Gary Morehead, ki je nekoč kot varnostnik delal v Sea Org, pravi, da je v 13 letih poskušalo pobegniti najmanj sto oseb. Leta 1985 je sekto tožil Lawrence Wollersheim, ki je trdil, da so ga duševno uničili. Scientologi naj bi ga zaprli v luknjo, kjer je bil 18 ur brez hrane. Od scientologov je zahteval 25 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.