Magazin > VIP
365 ogledov

Verjame v Poscano Zofko

Jana Morelj
1/3
Boštjan Tacol
Jana Morelj je tisto dekle, ki nam že nekaj časa napoveduje dež. A če odštejemo slabo vreme je simpatična vremenarka vsekakor oseba, ki si jo želite spoznati.

Vreme je napovedovala že na Info Tv-ju, zato ji cikloni in anticikloni niso tuji. Pravi, da jo vreme privlači zato, ker zanima čisto vse. "Vreme vsi spremljajo, to vse zanima. In, da jim jaz lahko dam te koristne informacije, je zelo dober občutek." Jana, rockerica po duši, ima sicer raje sonce, a zdi se, da se dežja kar ne more znebiti. Napoveduje ga že od konca maja, ko je prvič stopila pred kamere komercialne televizije.

Kaj pravite na to deževno junijsko vreme?
Ja, začela sem z zelo pestrim vremenom. Upala sem, da bo sonce, ampak tako pač je (smeh). Vsega po malem.

Kaj pa napovedujete za prihodnje dneve, tedne?
Mislim, da bo vreme še kar spremenljivo. Malo sonca, malo dežja. Upam, da bo počasi boljše.

Vreme ste napovedovali že na Info TV, se torej že dobro spoznate nanj?
Ko sem začela, smo imeli krajše izobraževanje glede tega, kako nastajajo anticikloni in cikloni ter kaj sploh pomenijo. Nismo šli v neke hude detajle, ampak vem, za kaj gre in zakaj določene stvari nastanejo. So pa tudi dodatna izobraževanja za tiste, ki želijo vedeti več.

Se je bilo teh stvari težko naučiti?
V bistvu ni tako težko, samo razumeti moraš. Razumeti moraš, kaj se dogaja v atmosferi, kako določena stvar vpliva na drugo stvar. Moraš znati povezovati.

Ali svoje vremensko znanje še kaj nadgrajujete?
Ja, glede na to, kaj se zadnje čase dogaja z naravo. Takšna slika, ki jo imamo zdaj, je posebna za ta letni čas. Takšne razmere so ponavadi spomladi ali jeseni, ne pa na začetku poletja. Mislim, da se je treba še dodatno izobraževati, da razumemo, zakaj je tako, kot je.

Kaj menite, je za te podnebne spremembe kriv človek ali narava?
Mislim, da je velika krivda na strani človeka. Ne vem, kako bi si sicer razložila, zakaj je pred sto leti vse funkcioniralo, zakaj smo imeli lepe prehode med letnimi časi in zakaj tega zdaj ni več. Zakaj recimo pada sneg v severni Afriki? To se prej nikoli ni dogajalo.

V tujini vremenarji poročajo tudi s terena v razmerah, kot so toča, poplave in snežni meteži ... Bi tudi vi to počeli?
To je čisto drug občutek. Ko stojiš pred karto in razlagaš stvari, ne more biti isto, kot če si na kraju dogodka in mimo tebe drvi ponorela voda. Tako da, ja, absolutno.

Vremenarka v ZDA napoveduje vreme za vso celino, vi pa le za eno majhno državico. Je to sploh izziv?
Čeprav smo majhni, imamo kar nekaj posebnosti. Dober primer je Babno polje, kjer so absolutno najnižje temperature. Imamo Alpe, ki so prav tako posebne, Prekmurje je spet čisto nekaj drugega ... Za vsako regijo se da najti nekaj posebnega, kar lahko izpostaviš. Imamo  biserčke, pa čeprav nismo tako veliki kot Amerika.

Kako ste dobili službo vremenarke na Pop TV?
Videli so me na Info TV in so me poklicali na avdicijo. Imela sem kar malo treme, saj imajo drugačen sistem, kot je bil na Info TV. Grafike, sama kontrola nad grafiko ... Nekaj sprememb je.

Vam je Reza, ki ste jo nasledili, dala kakšne nasvete?
Rezo sem spoznala ravno, ko je imela poslovilno zabavo, tako da sva si samo zaželeli najboljše in najlepše. Jaz njej na Havajih in ona meni tukaj.

Menda je Katja Jevšek rekla, da Reze ne sme zamenjati blondinka, saj hoče biti ona edina blondinka med vremenarji. Je res kaj na tem?
Ne vem (smeh). Po eni strani sem tudi sama sprva pomislila, da je kaj na tem, saj so si vremenarji na Pop TV res različni, vsak je malo drugačen. Vsak pritegne določeno publiko. Zdi se mi fajn, da imamo štiri popolnoma različne in posebne ljudi.

Mislite, da bi dobili službo, če bi bili blondinka?
Zakaj pa ne, če imaš nekaj strokovne podlage in znaš dobro predstaviti stvari. Če bi bila takšna, kot sem, pa ne bi znala povedati, kje je kakšna regija v Sloveniji, me po mojem mnenju ne bi vzeli.

Mislite, da je pri vremenarkah videz zelo pomemben?
Zadnja leta spremljam trende in mislim, da je nekaj tudi na tem. Še vedno pa menim, da če človek ne ve, kaj se dogaja v okolju, in tega ne zna predstaviti, tudi lepota ne pomaga.

V kakšnem vremenu najbolj uživate?
Opazila sem, da se to pri meni z leti spreminja. Včasih sem oboževala dež in še vedno ga, če mi ni treba iti zdoma. Sem pa vedno bolj naklonjena soncu in njegovi energiji.

Verjamete v Poscano Zofko in Ledene može?
Malo verjamem. Nekaj mora biti na tem, saj sicer te zadeve ne bi več živele. Problem je v tem, kar sem že prej omenila, da vreme ni več, kar je bilo. Ne vem, koliko časa bodo Zofka in možje še veljali.

Koliko pa verjamete v trganje po kosteh zaradi slabega vremena?
Verjamem (smeh). Ampak vam bom povedala čez nekaj let, ker me za zdaj še ne (smeh). Zdi se mi pa, da ob velikih spremembah občutim glavobole, sploh če je prevelika sopara.

Vas ljudje kaj sprašujejo o vremenu?
Absolutno. Sprašujejo me, zakaj napovedujem takšno vreme, kdaj bo tega konec ... 'Če ne boš nehala napovedovati takšno vreme, te ne bomo več gledali' (smeh). Mislim, da iz tega velikokrat izhaja, da smo vsega krivi vremenarji (smeh). Mi nimamo vpliva na vreme, lahko le nekaj napovemo. Nikoli pa ne moremo stoodstotno trditi: 'Čez tri dni se bo ob tej uri zgodilo točno to.'

Kako pa se spopadate s tem, da vremenarke marsikdo označi za neumne?
Če govoriš neumnosti, potem tako tudi izpadeš. Odvisno je od tvojega nastopa, gledalci pa tudi začutijo, kdo o vremenu nekaj ve in kdo o njem nima pojma.

Ste sami že prejeli kakšno kritiko?
Ne, mislim, da so ljudje z mojim načinom vodenja kar zadovoljni.

Kako pa bi se spopadli z javno kritiko, kakršno je na Viktorjih od Jurija Zrneca prejela Katja Jevšek?
Imaš dve možnosti. Ali se spremeniš, s čimer priznaš svoje pomanjkljivosti, ali pa to obrneš v svoj prid in iz tega narediš svoj zaščitni znak. Mislim, da je Katja naredila točno to, ostala je ista. In mislim, da bi tudi jaz storila enako.

Ste pri svojem načinu vodenja že opazili kakšno posebnost?
Zelo se trudim, da nekaterih besed ne bi prevečkrat ponavljala. Nočem ves čas govoriti dež ali padavine, ampak poskušam za isti pojem uporabljati različne izraze. Poleg tega poskušam v napovedi zajeti vsako slovensko regijo.

Kaj pa bi bil tretji izraz za dež?
Hmmm ... dež, padavine ... dežne kaplje (smeh).

Spremljate druge vremenske oddaje in spletne portale?
Spremljam različne portale, med drugim tudi vašega. Pohvale (smeh). Všeč so mi vaše grafike, kamere, skratka, vse. Spremljam pa seveda tudi ARSO, ki ga potem nadgrajujem z raznimi zanimivostmi in konkretnimi podatki.

Kaj si mislite o vaši konkurentki, novi voditeljici vremena na Info TV Urški Čepin?
Videla sem samo njeno prvo napoved, in če sem čisto iskrena, sem mislila, da bo slabše. Javnost ima o njej namreč predstavo, da ženska ni sposobna narediti ničesar. Meni se res ni zdela slaba, na trenutke je bila celo zabavna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.