Magazin > VIP
1351 ogledov

V Benetkah premierno tudi Genialna prijateljica

beneški filmski festival Profimedia
Na Beneškem filmskem festivalu se je s prvima dvema epizodama premierno predstavila nova televizijska serija Genialna prijateljica režiserja Saveria Constanza, ki temelji na istoimenski knjižni uspešnici italijanske pisateljice s psevdonimom Elena Ferrante.

Skrivnostna pisateljica je s kanalom HBO, kjer bo prva sezona osemdelne serije premierno na sporedu v novembru, tesno sodelovala pri snovanju scenarija, pri tem pa ji je še vedno uspelo ohraniti svojo resnično identiteto, je medijem po beneški premieri prvih dveh epizod povedal soscenarist Francesco Piccolo. Nad projektom je po njegovih besedah bdela "kot nekakšen nadzornik", piše STA.

V projekt in v režiserja je po soscenaristovih besedah močno zaupala in kot piše Hollywood Reporter, je prav sama producentom predlagala, da bi režijo televizijske priredbe njenih uspešnic iz Neapeljskega cikla prevzel Constanza. "Prebral sem njene knjige, a nikoli nisem razmišljal o tem, da bi jih priredil za televizijske zaslone. Ko pa se je ponudila priložnost, nisem okleval," je italijanski režiser dejal v Benetkah.

"Dejstvo, da je šlo za zelo obsežen projekt, me ni niti najmanj prestrašilo," je poudaril in dodal, da je prvo knjigo uporabil kot "kompas, ki bi mu pomagal krmariti med različnimi perifernimi vidiki", da je ustvaril koherentno celoto, pa je nekoliko spremenil zaporedje dogodkov. Režiser upa, da gledalci serije ne bodo preveč primerjali s knjigami, ampak "našli tisto, kar najdejo, ko odložijo knjigo".

Italijanska pisateljica je pri projektu sodelovala preko dopisovanja po elektronski pošti. "Zelo ganljivo je bilo, ko smo dobivali elektronsko pošto z opombami, kot da bi dobivali šolsko poročilo. Bila je zelo natančna s svojimi pripombami," je še dejal Piccolo.

Neapeljski cikel je bralce po vsem svetu navdušil vse od izida angleške izdaje prvega od štirih romanov, naslovljenega Genialna prijateljica leta 2012. Ta se začne s skrivnostnim izginotjem Lile, zaradi katerega se Elena - Lenu prične spominjati njunega skoraj 60 let trajajočega prijateljstva. Prvi roman prinaša zgodbo o odraščanju v revni neapeljski soseski, v drugem delu O novem priimku pa avtorica poda zgodbo o dozorevanju dveh deklet ter prvih uspehih in razočaranjih v tedaj zelo patriarhalni italijanski družbi.

Oba omenjena dela cikla sta že dostopna v slovenščini, v letošnjem letu pa bosta pri Cankarjevi izložbi izšli še tretja in četrta knjiga - O tistih, ki zbežijo, in tistih, ki ostanejo ter O izgubljeni deklici.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.