Magazin > VIP
36 ogledov

Willema-Alexandra ne bodo okronali

kraljica Beatrix
1/7
EPA
Nizozemska monarhija je v nasprotju z britansko sodobnejša. Na kraljevo vlogo gledajo kot na službo, zato novega kralja ne bodo okronali.

Z miško se popelji na številke.

Nizozemska je zelo mlada monarhija, ki je nastala leta 1815. Njen prvi vladar je bil Wilhelm I. iz rodbine Oranien-Nassau, iz katere izhajajo tudi moto nizozemske kraljeve hiše  "Je maintiendrai" (Vztrajal bom) –, barve zastave in nacionalna barva – oranžna.


Kraljica Beatrix je vladala 33 let. Krono so dlje od nje nosile le njena babica, kraljica Wilhelmina (50 let), in kralj Wilhelm III. (41 let in 9 mesecev). 28. januarja 2013 ob 19. uri je svetu sporočila, da bo prestol odstopila svojemu najstarejšemu sinu Willemu-Alexandru. Za ta korak se je odločila, ker meni, da je nastopil čas za novo generacijo. Nizozemska bo tako po 123 letih spet dobila kralja.

Kako bo potekal dan?

Od 10.0010.30
Abdikacija kraljice v Mojzesovi dvorani kraljeve palače v Amsterdamu. Poleg članov kraljeve družine bodo dogodku prisostvovali predsednik senata in predsednik poslanske zbornice. Direktor kraljičinega kabineta bo prebral abdikacijski dokument, ki ga nato kraljica podpiše. Beatrix od tega trenutka ni več kraljica, ampak le princesa. Nizozemska je dobila novega kralja in novo prestolonaslednico (9-letna Catharina-Amalia).

cerjev amsterdam | Avtor: EPA EPA


Od 10.3010.50

Kralj Willem-Alexander, kraljica Máxima in princesa Beatrix se bodo skupaj podali na balkon. Princesa in novi kralj bosta nagovorila ljudstvo. Trojici se bodo nato na balkonu pridružile hčerke kralja, princesa Catharina-Amalia, princesa Alexia in princesa Ariana.

Ob 13.55
Kralj se s spremstvom odpravi v cerkev Nieuwe Kerk.

Od 14.0015.30
Začetek ceremonije, na kateri so tudi predstavniki spodnjega in zgornjega doma parlamenta.  
- Govor novega kralja.
- Sledi kraljeva zaprisega, da bo služil ustavi in jo varoval. Pred novega kralja bodo pred tem položili simbole kraljeve družine (krono, žezlo in kroglo), kraljevi meč – znak njegove moči – in kopijo ustave. Krone na njegovo glavo ne bodo položili.
- Govor predsedujočega na sestanku, Freda de Graafa.
- Poklon predsedujočega.
- Vseh 225 članov parlamenta kralju obljubi zvestobo.

Pred cerkvijo naj bi novega kralja pričakalo 8000 ljudi. André Rieu bo zaigral pesem Time To Say Goodbye.

Od 16.3017.30
Sprejem gostov v kraljevi palači.

Ob 19.30
V Rotterdamu bo 50 glasbenikov zaigralo novo kraljevo himno.

Od 19.4520.30

Kraljeva družina se bo z zgodovinskimi čolni popeljala po Amsterdamu.

Ob 21.00
Gala večerja.

Ob 21.15

Na trgu Museumplein bodo odprli ples. Pričakuje se, da bo ob glasbi in ognjemetu uživalo 70 tisoč ljudi.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.