Magazin > VIP
67 ogledov

William in Kate postala mož in žena

kraljeva poroka, William, Kate Middleton, oltar
1/29
Žurnal24 main
Britanci so dočakali kar dva poljuba med Kate in Williamom na balkonu Buckinghamske palače. Posnetek je že zaokrožil po spletu. Zdaj mladoporočenca čakata večerja in zabava.

Fotografije obreda si oglejte v fotogaleriji Kraljevi poročni obred.

Kate in William sta izpolnila največjo željo Britancev, na balkonu Buckinghamske palače sta se poljubila, in to kar dvakrat, pred širno množico. Prvi poljub je bil malce neroden, zato pa je bil drugi uspešnejši.

Video posnetek poljubov si lahko ogledate tukaj. Video posnetek poročne zaobljube pa tukaj.

Po dobro uro trajajočem obredu v Westminstrski opatiji sta se namreč mladoporočenca Kate in William odpeljala v Buckinghamsko palačo. Stopila sta na balkon in pozdravila ljudi, kar je tradicija britanskih kraljevih mladoporočencev, nato pa sta se poljubila.

Zdaj sta "prosta" do večerje za 300 gostov, ki ji bo sledila zabava. Organizirala sta jo poročni priči Pippa, sestra neveste, in Harry, mlajši Williamov brat. Zabava bo daleč od formalne, saj so za to priložnost v dvorano namestili celo disko kroglo.

Ne bo podložna
Kate Middleton in princ William sta nekaj minut po tem, ko sta v Westminstrski opatiji dahnila da, tudi uradno postala mož in žena. Med zaobljubo je Kate sledila vzoru pokojne Williamove mame lady Diane, ki ni izrekla, da bo možu pokorna.

Svoji izbranki je William na prst, sicer z malce težave, nadel poročni prstan iz waleškega zlata, ki mu ga je po zaroki podarila kraljica Elizabeta II. Družinski draguljarji, ki so izdelali tudi poročna prstana za princa Charlesa in njegovo drugo ženo Camillo, so prstan predelali posebej za Kate.

Bela klasična obleka in naraven videz

Vzdušje in fotografije med visokimi gosti si lahko ogledate v fotogalerijah Svatje na kraljevi poroki, kako so se veselili tisti, ki sicer niso bili povabljeni na poroko, pa si lahko ogledate v fotogaleriji Vzhičeni Britanci.

Kate je bila oblečena v belo klasično obleko z dolgo vlečko, ki jo je za znamko pokojnega Alexandra McQueena oblikovala Sarah Burton. William je bil oblečen v rdečo uniformo.

Tudi mati neveste, Carole Middleton, se je odločila za obleko lani umrle modne oblikovalke Catherine Walker. Spremlja jo sin James.

Kate je nosila tudi tiaro, čeprav tega sprva ni želela. Tiara je sicer last kraljice Elizabete II., ki jo je dobila od svoje matere. Tej jo je podaril mož – kralj George VI.

Starši so Kate podarili uhane, ki se ujemajo s tiaro. Izdelal jih je priznani draguljar Robinson Pelham. Kate se je sicer odločila za naraven videz – preprosto pričesko ji je oblikoval Richard Ward, njen make up pa je povsem naraven, kar je Katina značilnost.

Zvesta sebi je ostala tudi kraljica Elizabeta II., ki se je pojavila v njej ljubi pastelni barvi – tokrat je izbrala rumeno.

Prvi svatje že ob 9. uri
Že od 9. ure zjutraj so v opatiji sedeli prvi svatje. Ker je bilo povabljenih 1.900 gostov, so morali začeti prihajati že tri ure pred poroko. Sicer velja, da v opatijo najprej stopijo navadni smrtniki in šele nato kronane glave, da ne čakajo predolgo na dogodek.

Zakonca Beckham sta prispela okrog 10. ure, in čeprav je Kate Middleton dejala, da ne želi poročnih daril, ji je Victoria Beckham poklonila nekaj svojih kreacij. Tudi Elton John je med povabljenci.

Kraljeva družina je sicer poskrbela, da si lahko ljudje po vsem svetu poroko ogledajo tudi na YouTubu na posebnem kraljevem kanalu, vendar je nanj takšen naval, da mnogi ne morajo priti do povezave. Če bo uspelo vam, lahko poskusite tukaj: kraljevi kanal.

Vojvodinja in vojvoda Cambridgea
Poleg ugibanj o obleki neveste so Britanci vse do danes ugibali tudi, kakšen naziv bo Kate Middleton dobila ob poroki s princem Williamom. Kraljica Elizabeta II. je le tri ure pred obredom oznanila, da bo ženin po poroki dobil naziv vojvoda Cambridgea, grof Strathearna in baron Carrickfergusa, nevesta pa bo postala vojvodinja Cambridgea. Britanci ob tem čutijo rahlo razočaranje, saj so upali, da bo Kate ob poroki dobila naziv princesa Catherine.

Nevesta si je za poročno torto izbrala sladke sadne sanje v belem z užitnimi cvetovi, William pa je naročil svojo najljubšo torto iz otroštva – torto s čokoladnimi piškoti. Nevestino torto si lahko ogledate v tej galeriji.

Na uradnem sprejemu številne kulinarične dobrote

Za 650 gostov so na formalnem sprejemu, ki ga je zanje priredila kraljica Elizabeta II., pripravili številne kulinarične dobrote. Med drugim so postregli s solato iz cornwallskih rakov na palačinkah z limono, račjo terino z vloženim sadjem, rulado iz kozjega sira s karameliziranimi orehi, izborom sladkega in slanega peciva, škotskim dimljenim lososom na palačinkah iz rdeče pese, pito z vodno krešo in beluši, beluši s holandsko omako, prepeličjimi jajci z zelenino soljo, škotskimi morskimi raki s svinjskim želodcem, jastogom in ocvirki v majonezi z limono, kolačem z divjimi gobami in zeleno, pečenicami, začinjenenimi z gorčico in medom, ribjo pito dimljene vahnje z grahovim pirejem in miniaturnim yorkshirskim pudingom s filejem iz govedine in hrenovim moussom.

Gostje so se  lahko (poleg dveh tort) posladkali z želejem iz rdečih pomaranč, malinovimi kolački, rabarbarinimi kolački s creme bruleejem, pralinami s pasijonko, kroglicami iz bele in črne čokolade ter kroglicami iz mlečne čokolade z orehi.

Da so šle kulinarične dobrote lažje po grlu, pa so poskrbeli z raznimi vini in brezalkoholnimi pijačami ter penino Pol Roger NV Brut Reserve.

V zavihku Galerija si oglejte fotografije z obreda, TUKAJ pa si preberite še največje zanimivost s kraljeve poroke.

V Londonu praznično vzdušje

V Veliki Britaniji že ves teden vlada praznično vzdušje. Množice oboževalcev Kate Middleton in princa Williama so se že nekaj dni zbirale pred Westminstrsko opatijo, da so si zagotovili čim boljše mesto za uživanje ob kraljevi poroki. Stanje pred Buckinghamsko palačo ni bilo nič drugačno, kjer so ljudje že od jutra veselo vzklikali in se veselili. Vzdušje se je stopnjevalo iz ure v uro. "To je dogodek, ki ga ne bomo videli nikoli več. Zelo smo ponosni na našo kraljevo družino in zelo smo veseli," je povedala neka Britanka, ki je poroko spremljala z množico ljudi na londonskih ulicah.

 

Oboževalci pred Clarence Housom so pravo evforijo doživeli že včeraj, ko je tja prispel princ William. Princ je v Clarence Housu preživel noč pred poroko, a se je pred tem posvetil množici ljudi. "Prišel je k nam, se rokoval z nami, izmenjali smo tudi nekaj besed. Rekel nam je, da je zelo vesel, da smo prišli," je povedal oboževalec kraljeve poroke.

In kako poroko doživljajo Slovenci, ki živijo v Londonu? "Prihod gostov, poroko in spremljajoče dogodke si bom tako kot večina ogledala na televiziji, zvečer pa bomo doma imeli manjšo zabavo. Mislim, da bo tako praznovala večina Londončanov in Britancev," nam je zaupala Manca Vitorino, Slovenka, ki živi in dela na Otoku. "Ne vem, če bi se kdorkoli lahko izognil prazničnemu vzdušju v Britaniji te dni," je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.