Magazin > VIP
158 ogledov

Za darilo ji je posvetil pesem, ki je postala pravi hit

Nene Osebni arhiv
Pesem Makedonsko devojče, ki je simbol nacionalne kulturne dediščine in je prevedena v več kot deset jezikov, je dobila nov pomen, za kar je z aranžmajem poskrbel slovenski skladatelj in saksofonist Vasko Atanasovski.

Nevenka Tomovski Rosomanov je za prvi rojstni dan pred skoraj pol stoletja dobila izjemno darilo, pesem  "Makedonsko devojče". Napisal ga je skladatelj Jonče Hristovski in dober prijatelj družine Tomovski, kot posebno darilo ob rojstvu. Od takrat dalje v Makedoniji skoraj ni družabnega srečanja, kjer pesmi ne bi poslušali in prepevali, mnogi jo poznajo tudi izven meja.

Petreski, Ilkova, Atanasov | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Zdaj pa je pesem Makedonsko devojče doživela priredbo. Za novo izvedbo so svoje glasbeno znanje združili glasbeniki vseh stilov: Makedonski radijski orkester in zbor, operna pevka, makedonska primadona Vesna Ginovska Ilkova, makedonski narodni pevec Naum Petreski, legendaren virtuoz na kitari Vlatko Stefanovski ter klasični pianist Dino Imeri.

Tudi to glasbeno delo je posvečeno resničnemu makedonskemu devojču (dekletu), Nevenki, ki ji ga je mož Zoran Rosomanov za darilo podaril 4. februarja na njen 50. rojstni dan.

"Po priporočilu Vlatka Stefanovskega me je kontaktiral Zoran Rosomanov, soprog z noro romantično idejo, in seveda sem bil takoj za. Odpotoval sem na snemanje v Skopje, kjer sem se teden dni družil z njim in ostalo produkcijsko ekipo in mislim, da smo ustvarili eno epsko, himnično verzijo antologijske makedonske pesmi, ki se naj poje od Triglava do Vardara," je povedal Atanasovski ter dodal, da se njegova priredba od ostalih razlikuje po tem, da do sedaj še ni bila izvedena s tako obsežnim ansamblom in toliko različnimi glasbeniki, zaradi česar zveni pompozno in navdihujoče.

"Veseli me, da je zgodba sovpadla s snemanjem dokumentarca o avtorju pesmi, skladatelju Hristovskem, tako sem tudi za film podal izjavo," je ponosen Atanasovski. Seveda ima za to več kot dober razlog, saj je ustvaril večno delo, ki ga ja navdihnila ljubezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.