Magazin > VIP
75 ogledov

Zanje je bilo smučanje usodno

Johan Friso EPA
Med slavnimi, ki so umrli med smučanjem, sta tudi pevec Sonny Bono in igralka Natasha Richardson.

12. avgusta letos je umrl nizozemski princ Johan Friso. Zanj je bilo usodno smučanje v Avstriji februarja 2012. Pokopal ga je snežni plaz, pod katerim je bil več kot 20 minut. Zadela ga je srčna kap in padel je v komo. Umrl je v starosti 45 let, in sicer zaradi zapletov, ki so nastali zaradi poškodb možganov.

Leta 2009 je umrla igralka Natasha Richardson, žena zvezdnika Liama Neesona. V kanadskem Mont-Tremblantu je med uro smučanja nesrečno padla. Na glavi ni imela čelade, kljub temu pa ni kazala vidnih poškodb. Na kraj nesreče so pohiteli reševalci, a so jih odslovili, saj ni bilo videti, da igralka potrebuje pomoč. Kot so poročali, se je brez tuje pomoči in dobre volje sama odpravila v hotelsko sobo. Eno uro pozneje pa se je začela pritoževati na slabostjo. Zdravnik je ugotovil, da ima "med možgani in lobanjo krvavitev". Z zasebnim letalom so 45-letnico odpeljali v New York, a prepozno. Igralke niso mogli več rešiti.

Zaradi poškodb med smučanjem je leta 1998 umrl tudi Sonny Bono, pevec in nekdanji mož pevke Cher. V Nevadi je trčil v drevo. Njegova tedanja žena Mary je trdila, da je bil Bono odvisen od zdravil na recept, kar naj bi bil po njenem mnenju tudi razlog za nesrečo. Obdukcija pa je pokazala, da v času nesreče v njegovi krvi ni bilo zdravil ali alkohola. 

Bonova nesreča se je zgodila slab teden po nesreči, ki jo je na smučišču doživel 39-letni sin umorjenega senatorja Roberta F. Kennedyja Michael; tudi ta je trčil v drevo, zaradi hudih poškodb glave pa umrl.

Španski vojvoda Alfonso, vnuk španskega kralja Alfonsa XIII., je umrl leta 1989. Med smučanjem v ameriškem Beaver Creeku je trčil v kabel, ki je podpiral reklamni pano v ciljni ravnini smučišča, na katerem je potekalo tekmovanje za svetovni pokal v smučanju.

Med nordijskim smučanjem v Švici je leta 2012 umrl tudi ustanovitelj jazzovskega festivala v Montreuxu Claude Nobs. Padel je v komo, iz katere se ni več zbudil. Dočakal je 76 let.

Michel Trudeau, najmlajši sin nekdanjega kanadskega premierja Pierra Trudeaua, je umrl v starosti 24 let. Med smučanjem ga je pod sabo pokopal plaz in njegovo telo je odneslo v reko. Trupla niso nikoli našli.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:52 31.december 2013.

    Vaš komentar je bil izbrisan zaradi kršenja kodeksa komentiranja.