Magazin > VIP
22 ogledov

Zaradi diamantov pred sodišče

Naomi Campbell Žurnal24 main
Tožilci sodišča za vojne zločine v Haagu so kot pričo pri sojenju nekdanjega liberijskega predsednika Charlesa Taylorja povabili manekenko Naomi Campbell.

Campbellova bo morala pričati zaradi diamantov, ki jih je leta 1997 podaril Taylor v hiši Nelsona Mandele v Južni Afriki.

Taylorja namreč obtožujejo, da je s pomočjo "krvavih diamantov" sprožil krvavi upor v Sierra Leoneju, ki je povzročil smrt več tisoč ljudi.

Zoper Taylorja je vložena obtožnica, ki ga bremeni vojnih zločinov in zločinov zoper človečnost v deset let trajajoči vojni v Sierra Leoneju.

Čeprav je Campbellova že zavrnila možnost, da bi se pojavila na sodišču, so tožilci neomajni.

"Pričanje Campbellove je nujno, saj bo s tem dokazala, da je od Taylorja prejela neobdelane diamante septembra leta 1997,"
je dejal tožilec.

Nekdanji prvi voditelj Libije je obtožen, da je s prodajo diamantov kupoval orožje za upornike v Sierra Leoneju. Slednji so med državljansko vojno med leti 1991 in 2001 storili več vojnih zločinov. Številnim civilistom so namreč odsekali roke in noge.

Sojenje zoper Taylorja traja sicer že vse od januarja leta 2008, na zadnjem sojenju januarja letos pa je obtožbe, da je diamante prodal Campbellovi, označil za "popolnoma nesmiselne".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.