Magazin > VIP
676 ogledov

Zaradi Pabla Picassa v smrt

Pablo Picasso EPA
Slikar Pablo Picasso je imel številne muze. Afera z njim pa se je za dve končala usodno.

Picasso ni bil le velik umetnik, ampak tudi velik ženskar. Ženske je osvajal celo pri 80 letih, njegova želja po ženskem mesu pa se je odražala tudi v njegovih umetninah.

Med njegove muze zagotovo spada umetnica Fernanda Olivier, njegova prva ljubezen. Njuna zveza leta 1904 je bila zelo strastna, polna ljubosumja in posesivnosti. Pablo je Fernando večkrat zaklenil v hišo, kadar ga ni bilo doma, in kot se je izkazalo, je za to imel razlog. Fernanda ga je namreč varala. Za kazen jo je zamenjal za njeno prijateljico Evo Gouel. Z njo je bil do leta 1915, ko je umrla zaradi tuberkuloze. Slika, ki priča o njuni ljubezni, se imenuje Les Demoiselles d'Avignon.

Prvič pa se je poročil z balerino Olgo Hohlovo iz Ukrajine. Ker ni delila njegove strasti do umetnosti, se je Picasso zelo hitro začel obračati za tujimi krili. Med drugim jo je pri 47 letih prevaral s 17-letnico. Sliki, ki govorita o njunem zakonu, nosita naslov Three Dancers in Woman's Head with Self-Portrait.

Sedemnajstletna Marie-Therese Walter naj bi bila slikarjeva največja muza. Posvetil ji je delo Vollard Suite. Štiri leta po njegovi smrti se je Marie obesila v svoji garaži.

Picasso je, ko je bil še poročen z Olgo in ko je bila Marie z njim noseča, našel čas tudi za ljubimkanje s francosko fotografinjo in slikarko Doro Maar. Po zvezi s slikarjem je pristala v psihiatrični bolnišnici. Doro je upodobil v sliki Guernica.

Françoise Gilot je bila edina ženska, ki je zapustila Picassa. Napisala je knjigo Life with Picasso (Življenje s Picassom) in ga opisala kot samovšečnega in brezbrižnega moškega. O tej zvezi je govoril film Surviving Picasso.

Jacqueline Roque je Pablo klical Madame X. Ko ga je spoznala, je bila stara 27 let in poročena. Z njo je Pablo, ki je bil 40 let starejši, živel do svoje smrti. Narisal je kar 400 njenih portretov. Nekaj let po slikarjevi smrti se je Jacqueline ustrelila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.