Magazin > VIP
2825 ogledov

Zaradi šova Zvezde plešejo zaslovel tudi Bojan

Bojan Mord
Prijatelj Mihe Zupana ni nov medijski obraz.

Bojan Mord, ki smo ga kot tolmača v šovu Zvezde plešejo lahko videli ob Mihu Zupanu, je eden najbolj glasnih aktivistov za pravice gluhih. Nekaj let je imel celo televizijo, katere program je bil prilagojen gluhim in delno tudi gluho slepim. Izkušnje s področja medijev pa je pridobival celo na britanskem BBC-ju. Bojan je genske okvare sluha delno gluh že od rojstva, gluha sta tudi njegova starša, žena in njuni otroci. 

"Miha me je v šov povabil kot gluhega tolmača, sam brez slušnega aparata namreč slišim le deset odstotkov. Gluhi se borimo, da bi tudi mi lahko postali certificirani tolmači, a za zdaj nimamo podpore, zato je Miha kot provokacijo povabil mene. Hvaležen sem Pop TV-ju, da so se mi prilagodili in da so mi dali možnost dodatnega podpornega tolmača in da lahko delam pri šovu, ki je na tako visoki ravni. To je dokaz, da lahko delam tudi zelo zahtevne projekte. Upam, da smo prepričali tisto skupino, ki ne zaupa našim sposobnostim, v Sloveniji je namreč pet ali šest zelo sposobnih tolmačev. Borimo se že petnajst, dvajset let," pravi Bojan.

Sicer pa Morda z Zupanom ne veže le prijateljstvo. "Z Miho sva prijatelja in poslovna partnerja. Organizirava košarkarske kampe, oba sva v marketinškem poslu, hkrati pa tudi predavava o gluhoti. Gluhota ni ovira, Miha je s plesom dokazal, da je ovira le v glavah slišečih. Če bi slišeča družba sprejela, bi dosegli marsikaj. Miha je lep primer tega, kako je bil v tujini veliko bolj uspešen, kot je bil v Sloveniji. Tako ko je iz tujine prišel v slovenski klub, so v njem videli invalida in zato ni bil uspešen. V tujini tega niso videli kot oviro. To je bila tudi jasna zgodba šeste oddaje, ko je njegov trener povedal, da so ovire le v glavi," pravi Bojan, ki je prepričan, da je za Mihov uspeh v šovu Zvezde plešejo, uvrstil se je namreč v super finale, v veliki meri zaslužna tudi njegova soplesalka in trenerka Maja Geršak: "Maja je odlična pedagoginja in Miha je imel res srečo, čeprav verjamem, da je moral trikrat več trenirati kot ostali. Potrebujemo odprto družbo."

Nova knjižna uspešnica: Žena ima vedno prav
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.