Magazin > VIP
19099 ogledov

Zato je bila kraljica obsedena s psi pasme corgi

kraljica elizabeta ii, corgi
1/4
Profimedia
Njena ljubezen do te pasme je bila nekaj edinstvenega.

Kraljica Elizabeth II., ki je včeraj v 97. letu starosti za vedno zaprla oči, je bila velika ljubiteljica konj in psov, še zlasti kužkov pasme corgi (valižanski ovčar).

Četudi je bila ta pasma del kraljeve družine še iz časov kraljice Victorie, pa je bila Elizabetina naklonjenost tem kužkom nekaj edinstvenega. Svoje pse je monarhinja imela tako rada, da je s sestro, princeso Margaret, v sedemdesetih začela vzrejati novo pasmo - mešance med corgiji in jazbečarji, ki sta jih poimenovali dorgi. 

Njena ljubezen do corgijev se je sicer začela, ko ji je bilo sedem let in si je, po tem, ko se je igrala s prijateljičinim ljubljenčkom, zaželela kužka te pasme, ki ji pravimo tudi valižanski ovčar.

Na žalost ni znano, kaj jo je pri tej pasmi tako prevzelo, a viri blizu kraljeve družine so povedali, da sta ji bili všeč duša in energije teh psov. To živahno pasmo se je v tistem času v Angliji zelo težko kupilo, vendar je kralj George VI., ki je bil tudi sam ljubitelj psov, našel vzreditelja in hčerki izpolnil željo. Kužka je družina poimenovala Dookie. Kuža je bil prvi od 30 corgijev in dorgijev, ki so kraljici tekom njenega življenja delali družbo. Pozneje se mu je pridružila psička Jane, za svoj 18. rojstni dan pa je Lizzie dobila še psičko Susan, ki je postala njena zvesta spremljevalka na vseh večjih življenjskih prelomnicah - od kronanja do poroke. 

Susan je prve mladičke dobila leta 1949 in z njo se je začela "kraljeva pasja dinastija". Psička je dočakala 15 let.

Kraljica je pse vzrejala vse do svojega 90. leta. Smrt psičke Willow je monarhinjo izjemno prizadela, saj je bila zadnja Susanina potomka. 

Kraljica je svoje pse razvajala. Večerjo so dobivali vsak dan točno ob 17. uri, pripravil pa jim jo je kuhar, ki jih je razvajal z zrezki in piščančjimi prsmi. 

Člani kraljeve družine so večkrat povedali, da so psi kraljico pomirjali in jo osrečevali. Zanje je skrbela sama, če je za to le našla čas. Ko je lani umrl njen soprog, naj bi ravno pri svojih štirinožnih prijateljih našla tolažbo. V tistem času je dobila dva nova kužka, a je eden od njih poginil en mesec po Philipovi smrti.

Kraljica je za seboj pustila štiri pse - dva corgija, enega dorgija in koker španjela. 

"Moji psi so del družine," je o njih nekoč povedala in prepričani smo, da tudi kosmatinci žalujejo za svojo kraljico. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.