Magazin > VIP
21501 ogledov

Zdravje norveške princese vse slabše, sedaj se je odločila za ta korak

mette-marit Profimedia
Prekiniti je morala obisk Švedske, a to še ni vse ...

Leta 2018 se je razvedelo, da ima norveška princesa Mette-Marit, žena prestolonaslednika Haakona, pljučno fibrozo (brazgotinjenje pljuč). Njeni zdravniki predvidevajo, da gre za avtoimunsko bolezen, ki je neozdravljiva. 

Zdravnik Dieter Ukena je za Bild razložil, da je pljučna fibroza zelo nevarna bolezen. Pacienti, pri katerih je razvoj hiter, v povprečju živijo le še eno do dve leti. Zdravnika čudi, da se je bolezen pri princesi pojavila tako zgodaj, saj za pljučno fibrozo ponavadi zbolijo starejši. "Ker vzroka za to bolezen ne poznamo, lahko lajšamo le simptome. Za idiopatsko pljučno fibrozo imamo dve zdravili, ki razvoj bolezni upočasnjujeta. Sicer pacientu lahko pomagamo le z dovajanjem kisika, na koncu pa z opiati, ki olajšujejo dihanje. Zadnja rešitev je presaditev pljuč,“ pravi zdravnik.

Dvor je takoj po postavljeni diagnozi ukrepal in omejil njene odgovornosti. Princesa pa se je morala sedaj ločiti od projekta, ki ji je zelo pri srcu - fundaciji „Kronprinsparets Fonds“. Od avgusta 2021 ne sedi več v upravi. Cilj fundacije je mlade skozi projekte spodbuditi k aktivni udeležbi v družbi.

Z Norveške pa je sedaj prišla še ena slaba novica. Haakon in Mette-Marit sta bila povabljena na tridnevni izlet na Švedsko, kamor sta tudi odpotovala, a Mette-Marit je zaradi slabega počutja obisk predčasno prekinila in odpotovala domov. 

 

 

 

Komentarjev 1
  • puys 15:22 10.maj 2022.

    Lahko bi organe ilegalnih migrantov porabili za take primere.