Magazin > VIP
31603 ogledov

Žene Zorana Predina občina pri tej plemeniti gesti ni podprla

Zoran Predin Barbara Predin Mediaspeed.net
Na obletnico smrti so mu postavili klopco.

Žena slovenskega glasbenika Zorana Predina, Barbara Lapajne Predin, je pred letom dni izgubila svojega očeta. Ker je želela, da spomin nanj ostane, se ji je porodila ideja, ki jo je pogosto srečevala v tujini.

"Velikokrat sem naletela na spominsko klopco, mislim, da prvič v Edinburgu, tudi v Londonu. In ko sva z Zoranom sedela na takšni klopci, sva se pogosto spraševala, kdo so bili ti ljudje. Ideja se mi je zdela zanimiva, zato smo jo poskušali uresničiti tudi za našega očeta Andreja, ki je umrl pred letom dni," je za Žurnal24 povedala Lapajne Predinova.

A se je zalomilo

"Mami je klicala na občino Kranjska Gora, da bi radi očetu v spomin postavili klopco od sprehajalni poti, tam, kjer se je vedno rad sam sprehajal, a je naletela na zelo odklonilen odgovor. Hladno so jo zavrnili, da to ni mogoče," je pojasnila Lapajne Predinova, dodala pa še, da so bili pripravljeni kriti vse stroške, izdelati klopco po njihovih standardih, upoštevali bi vsa navodila in zbrali potrebno dokumentacijo, če bi bila ta potrebna. "Žal so nas grdo zavrnili, bili smo presenečeni."

Predinov pokojni tast | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Andrejeva klopca je našla svoje mesto

A našli so rešitev.  Klopca danes stoji na zasebnem zemljišču bratranca njene matere, Aleša Koširja. Izdelana je iz lesa, na njej pa je spominska ploščica. "Nismo pisali letnice smrti ali česa podobnega, le napis Andrejeva klopca jo krasi," je še pojasnila Predinova in dodala, da so jo postavili prejšnjo soboto, na prvo obletnico njegove smrti. "Prišli so znanci, prijatelji, večinoma kranjskogorci, pa tudi domači smo bili. Vsak izmed nas se je na klopco usedel, povedal kaj lepega o očetu," je povedala.

Andrejeva klopca | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

"Nisem pristaš velikih grobov, sveč in rož. Ta ideja s klopco se mi zdi veliko bližja," je še pojasnila Predinova, ki pa optimistično zre naprej: "Morda bo pa naša ideja v prihodnosti uslišana in bomo z njo spodbudili občine, da o tem vsaj razmislijo."

Andrejeva klopca | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Komentarjev 11
  • vanja45 11:18 20.junij 2022.

    Ideja je zanimiva in sama si želim, da bi mi postavili klopco v Mariboru na Lentu, tam tako rada španciram. Bom prosila ženo Zorana Predina, da mi pomaga. Mariborski župan bo zagotovo navdušen nad tako originalno idejo. Možno je tudi ...prikaži več ob Ljubljanici, če Lent ni primeren! Saj je ob Ljubljanici res prijetno posedati. Dvomim, da bo Žurnal objavil novico o razočaranju mojih otrok, ker postavitev klopce ne bo možna.

  • radovednica 11:43 17.junij 2022.

    Tudi tale klopca, pa čeprav na zasebni zemlji ne bi smela tam stati, če to ni v skladu z urbanizmom kateregakoli kraja, občine. Sicer pa je potrebno tudi za tole motečo stvaritev, po zakonu, določeno dovoljenje, ki ga so-izda občina ...prikaži več oziroma pristojna upravna enota. Tako gospa Lapajne-Predin

  • radovednica 11:39 17.junij 2022.

    Ja kdo pa je ta "oče Barbare Lapajne", da bi mu postavljali nek simbolni znak? Za vsakogar, ki ima seveda denar, je mesto takšnim stvarem na pokopališčih. A ne gospa, ali pa se imate za nekaj več od nas običajnežev?