Magazin > VIP
33 ogledov

Zetu španskega kralja zasegli imetje

Inaki Urdangarin EPA
Špansko sodišče je Inakiju Urdangarinu zaseglo velik del imetja, vključno z luksuzno vilo v Barceloni. Gre za 6,1 milijona evrov vredno premoženje, s katerim bo sodišče pokrilo stroške zahtevane sodne varščine.

Sodišče je od zeta španskega kralja Inakija Urdangarina in njegovega poslovnega partnerja Diega Torresa zahtevalo plačilo sodne varščine, s katero bi v primeru obsodbe pokrili morebitne zahteve za povrnitev škode. Urdangarin naj po svojih navedbah zneska ne bi mogel plačati, češ da bi ga to "spravilo na beraško palico".

Na seznamu premoženja, ki ga je zaseglo sodišče, je med drugim luksuzna vila, ki jo imata v Barceloni v lasti Urdangarin in njegova soproga, hčerka španskega kralja Juana Carlosa. Sodišče je zaseglo le del, ki pripada Urdangarinu. Par se je iz nje izselil lani in se kasneje s svojimi štirimi otroki preselil v Ženevo, da bi pobegnili medijskemu pritisku. Med zaseženim premoženjem so tudi druge nepremičnine in lastniški deleži v podjetjih.

Na piki tudi princesa

Urdangarin in Torres sta osumljena, da sta preko neprofitnega inštituta Noos preusmerila šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij. Preiskavo proti princesi Cristini je sodišče zaradi pomanjkljive utemeljitve opustilo. Je pa sodnik v ločenem primeru naročil davčnim oblastem, naj zaradi morebitne utaje davkov preiščejo njeno finančno poslovanje.

Vsi trije sicer zanikajo kakršnokoli kaznivo dejanje in uradno zaenkrat niso bili obtoženi ničesar, je pa škandal močno okrnil ugled španske kraljeve družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.