Magazin > VIP
299 ogledov

Znani slovenski par posvojil sina

Smiljan Mori
1/4
Osebni arhiv
Znani motivacijski govornik Smiljan Mori se je z ženo Heleno odločil za posvojitev dečka iz Rusije.

Hollywoodski zvezdniki odkrito govorijo o posvojitvah, pri nas pa je ta tema še vedno manjši tabu, ki ga ljudje raje zadržijo zase. A ne Smiljan Mori, znani slovenski motivacijski govornik, ki je z nami povsem iskreno spregovoril o prihodu novega družinskega člana.

Kako ste se odločili za posvojitev otroka?
Za posvojitev otroka sva se odločila po desetletnem boju za svojega otroka in po sedmem postopku IVF (In vitro fertilization). Odločitev ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Veliko let je zorela in ko sva bila oba z ženo pripravljena, sva jo sprejela in začela postopek posvojitve. Istočasno sva poskusila do svojega otroka priti tudi v osmem postopku IVF. In glej – zgodil se je čudež. Devet mesecev kasneje se je rodila Sima. Zavezo, ki sva si jo dala, da posvojiva otroka, pa sva dve leti kasneje tudi izpolnila in dokončala. Odštevamo dneve do fizičnega prihoda Samuela v Slovenijo, uradno pa je 'naš' že od 7. 8. 2012.

Je bil postopek posvojitve dolgotrajen, čez kakšna sita sta morala z ženo?
Trajalo je devet mesecev – pa sva bila midva pri tem še zelo hitra. Postopek posvojitve zahteva telesni, predvsem pa čustveni in psihološki napor. Najprej se začne s pogovori na Centru za socialno delo in nato nadaljuje pri psihologih in psihiatrih. Vprašanja, ki ti jih postavljajo, te zagotovo odvrnejo od posvojitve, če imaš vsaj malo predsodkov ali dvomov glede posvojitve. Da o vseh administrativnih in birokratskih zadevah sploh ne govorimo. Saj smo morali v Rusijo poslati štiri polne rednike dokumentov. Seveda prevedenih in brez napak. Tam v Rusiji pa se šele začne zares. Postopek je res čustven in se ga ne da opisati z besedami.

Zakaj sta se odločila za dečka iz Rusije?
Veliko izbire v Evropi za posvojitev ni. Rusija nama je bila nekako blizu, predvsem zaradi tega, ker jaz tam delam že od leta 2003 in sem si dejal, če posvojiva otroka, ga bova iz države, kjer sem zadnja leta veliko delal. Hkrati pa sem spoznaval, koliko otrok v Rusiji išče svojo družino.

Imate že vse pripravljeno za prihod novega družinskega člana?
Skoraj vse je že pripravljeno. In tudi Sima ga že težko pričakuje. Neizmerno se veseliva tega dne. In zgodilo se bo točno na moj rojstni dan. Lepšega darila si ne bi mogel niti zaželeti.

Kakšen oče si želite biti?
Želim si, da bi svoje otroke naučil treh besed: prosim, hvala in izvoli. Če bodo to znali, jim bodo odprta vsa vrata.

Komentarjev 2
  • Vesna Dolšak 18:48 15.avgust 2012.

    Krtina, se strinjam s tabo. Tudi jaz bi posvojila siroto, če bi si to lahko privoščila. Bleferjev pa na maram. Gospoda Smiljana sem slišala govoriti le 1x in mi je takoj bilo vse jasno. Cela dvorana je bila /vsaj na ...prikaži več videz/ prevzeta nad njegovim "motivacijskim nastopom", meni se je pa motalo po glavi le to "ali sem jaz butasta ali vsi ti", ker so mu vzklikali, topotali in peli nekakšno pesmico - hvalnico in je cela zadeva precej spominjala na nekakšen shod verske sekte kot na kaj drugega. Veliko naivnežev mu naseda in na tak način je prišel do tega "bogastva", ki ga ima. Jaz bom pa raje obdržalas svoje bogastvo - zdrav razum. Enostavno je bil na pravem kraju ob pravem času in je uspel prepričat to rajo, ki pač rabi vedno nekega "ovna", za katerim lahko laufajo. Za posvojitev pa bravo. Če se je posvojitev porodila res zgolj zaradi želje po otroku, vsekakor vse pohvale. Sicer pa ... saj vsak dobi, kar mu pripada, slej ko prej.

  • krtina 09:16 15.avgust 2012.

    Ko je bil Smiljan Mori, še nepremičninski agent, nama je z ženo na obrobju Ljubljane ponudil stanovanje, ki je bilo nekje med hlevom in vojaško spalnico. Moraš imeti jajca, da lahko pogledaš človeku v obraz pri takem poslovanju.Takrat ...prikaži več je rekel, da ne bo tako kot običajna raja. On se bo smučal poleti in kopal pozimi. Ta cilj je gotovo dosegel. Kljub vsej svoji "uspešnosti" pa je očitno neuporaben tam, kjer ni potrebno nobenih gurujev. Nikoli ne bom imel njegovega vpliva in moči imam pa tri krasne otroke. Svoje.Ja, gre mi na živce, ker vem, da ni dober človek in služi zgolj na nesreči drugih ljudi. Je šarlantan brez primere v Sloveniji.