Magazin > VIP
2 ogledov

Zuckerberg si je izplačal en dolar plače

Mark Zuckerberg EPA
Soustanovitelj družabnega omrežja Facebook Mark Zuckerberg si je lani izplačal plačo v višini natanko enega dolarja.

S tem sledi trendom med ameriško tehnološko elito – plačo po en dolar na leto so si na primer izplačevali Applov Steve Jobs ter ustanovitelja Googla Sergey Brin in Larry Page. Skupaj je 29-letnik lani od Appla sicer prejel okoli 650.000 dolarjev, a kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so večino tega zneska predstavljali potni stroški in varovanje.

Uradno je tako Zuckerbergova celoletna plača znašala približno pol manj kot urna postavka delavca, ki v obratu tajvanskega Foxconna za tekočim trakom sestavlja Applove naprave.

Zuckerberg sicer ne bo obubožal – samo lani je z uveljavljanjem delniških opcij zaslužil 3,3 milijarde dolarjev, njegovo celotno premoženje pa pri reviji Forbes ocenjujejo na 27 milijard dolarjev.

Drugi vodilni pri Facebooku so lani prejeli precej višje plače. Glavna poslovodja Sheryl Sandberg je zaslužila dobrih 16 milijonov dolarjev, glavni finančnik pa dobrih 10 milijonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.