Magazin
20 ogledov

Virus nevaren za dojenčke

Z virusom RSV se v prvem letu življenja okužita približno dve tretjini dojenčkov Žurnal24 main
Dojenčki in otroci so jeseni zelo izpostavljeni okužbi z respiratornim sincicijskim virusom, ki pri večini povzroči le blag prehlad, pri nedonošenčkih pa lahko povzroči težje bolezensko stanje.

Vendar pa v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom poudarjajo, da lahko pri zgodaj rojenih otrocih povzroči tudi težko bolezen pljuč in celo nenadno smrt.

V prvem letu življenja se z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) okužita približno dve tretjini dojenčkov, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok. Okužijo se najpogosteje jeseni in spomladi.

Nevaren za nedonošenčke
Pri nedonošenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in tistih s hujšo prirojeno srčno napako, virus povzroči težko bolezen pljuč, imenovano bronhiolitis. V prvih tednih po rojstvu pa po navedbah društva okužba z RSV lahko povzroči dihalne premore ali celo nenadno smrt.

Znaki okužbe
Znaki okužbe se sprva kažejo kot prehlad z zvišano telesno temperaturo in vodenim izcedkom iz nosu. Ko pa virus prizadene majhne dihalne poti in pljuča, se pojavi suh in dražeč kašelj, težko in hitro dihanje, sopenje ali piskajoče dihanje, pomodrevanje ter pri nekaterih tudi daljši dihalni premori. Virus je zelo nalezljiv. Vendar lahko starši z doslednim umivanjem rok najceneje in najučinkoviteje preprečijo prenos virusa z bolnih na zdrave osebe.

Zdravila še ni
Za zdravljenje okužb z RSV še ni učinkovitega zdravila. Zdravijo jih z zadostno hidracijo ter nadomeščanjem kisika in mehansko ventilacijo, če je treba. Za najbolj ogrožene otroke pa obstaja možnost, da jih zaščitijo z že izdelanimi protitelesi, ki preprečijo hujši potek bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.