Magazin
25 ogledov

Višja plača: si jo zaslužite?

Si zaslužite več ali tako le mislite? Žurnal24 main
Kdaj lahko prosite za višjo plačo? Se vam zdi dobro opravljeno delo zadosten razlog za to, da stopite do svojega nadrejenega in prosite za več?

Če veste, da si zaslužite več, zakaj za večjo plačo ne bi prosili tudi svojega nadrejenega? Veste, da že nekaj časa delate dobro, da so projekti z vašo pomočjo solidno uspeli in da vas delo osrečuje? Potem ste lahko za zgled drugim in se vam zato res ni treba skrivati. Izpostavite se in si postavite ceno. Naj bo vaša plača takšna, kot si jo zaslužite. Prosite za povišico, toda pri tem bodite previdni.

Ne glejte na prijatelje in znance
Ne primerjajte se s svojimi prijatelji in znanci in ne glejte na to, koliko zaslužijo oni. Morda boste zelo ljubosumni, ker so premožnejši od vas. Toda to še ne pomeni, da bi jim morali zavidati. Ste se kdaj vprašali, kako dolgo so že v tej službi, koliko časa delajo in kakšno izobrazbo imajo? Če torej ne delate na enakem delovnem mestu enako dolgo kot oni, potem se z njimi ne primerjajte, saj to ni razlog, zaradi katerega bi morali prositi za višjo plačo.

Kakšne so plače?
Raziščite, kakšne plače imajo drugi zaposleni na vašem področju in na enaki poziciji. Povprašate lahko v kakem drugem podjetju, lahko si ogledate kakšno kolektivno pogodbo. Toda zapomnite si, da so plače lahko drugačne že glede na podjetje in na regijo.

Pomembne so izkušnje
Tisti z več izkušnjami lahko pričakujejo več denarja na bančnem računu, če so se zanj seveda pripravljeni pogajati. Če tudi vi spadate med slednje, potem vam razgovor pri nadrejenem ne uide. Ponudite svoje razloge, zakaj bi si večje plače zaslužili, izpostavite vse svoje dosežke in izkušnje. Pri tem ne bodite skromni, temveč povejte, koliko si zaslužite.

Ne govorite o tem, koliko denarja potrebujete

Na razgovoru za višjo plačo nikoli ne izpostavljajte podražitve elektrike in drugih življenjskih potrebščin. Plačo si morate zaslužiti in ne sme biti višja zato, ker vi preveč zapravite. Namesto da izpostavljate podražitve, se torej raje vprašajte, ali ste za boljšo plačo že dovolj zreli.

Ne govorite o tem, koliko si zaslužite
Ne izpostavljajte lastnega mnenja, da si po vašem zaslužite več. Namesto tega raje izpostavite svoje uspešno končane projekte in preostalo dobro opravljeno delo. Naj vaš nadrejeni ve, da ste sposobni in da brez vas trenutno ne more. Potem bo sam prišel na dan z višjo plačo. Vi morate samo oceniti, ali je njegova ponudba zadovoljiva.

Bodite prilagodljivi
Čeprav vam na začetku ne bodo ponudili za toliko povišane plače, kot bi si želeli, ne vrzite puške v koruzo, temveč bodite pripravljeni na kompromise. Tako boste s svojim nadrejenim skupaj našli plačo, ki se obema zdi sprejemljiva. Zapomnite si, da morate včasih tudi vi malo popustiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.