Magazin
50 ogledov

Vlaknine in tekočine

Če boste uravnovesili jedilnik, se bo umiril tudi apetit. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Čudežnih živil za uravnavanje lakote ni, a s pravo izbiro lahko apetit ukrotite.

Maščobe so nasitne, to drži, a tudi kalorične, zato pri uravnavanju lakote nimajo enakega pomena.
Mojca Koman, strokovnjakinja za prehrano
"Za več časa nas nahranijo živila, ki količinsko napolnijo želodec ter jih težje in dlje prebavljamo," pravi strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman. Miti o hrani, ki čudežno zmanjšuje apetit, torej ne držijo, brez dvoma pa lahko s pravilno izbiro živil na jedilniku ukrotite napade lakote in apetit vsaj uravnavate.

Čežana, kosmiči, juhe
Med živili, ki nas nasitijo za dlje časa, so predvsem vlaknine v sadju, zelenjavi in žitih, ki v kombinaciji s tekočino v želodcu nabreknejo. "Jabolčna čežana nas nasiti, ker je (vodena) kaša. Še bolj v kombinaciji s kakšnimi nepredelanimi polnovrednimi kosmiči, kot so ovseni ali ječmenovi – torej ne enostavni sladkorji," pojasnjuje Komanova. Po njenem mnenju podobno učinkujejo zelenjavne juhe, zato ni naključje, da jih tradicionalno uživamo na začetku obroka. Njihovo vlogo so dandanes deloma prevzele bogate solate.

Izberite polnozrnata živila. Polnozrnata živila nimajo manjše kalorične vrednosti od predelanih živil, so pa veliko bolj zdrava – s predelavo bi izgubila večino svoje hranilne vrednosti. Poleg tega, da jih telo prebavlja dlje in boste dlje siti, boste tudi bolj zdravi.

Sladkor se prebavi hitro
"Živila, ki vsebujejo sladkorje, telo hitro prebavi ter hitro spravi v kri in naprej do celic, zato delujejo ravno obratno," pove Komanova. Po tovrstnih živilih boste kmalu spet lačni, čeprav imajo pogosto visoko kalorično vrednost. Tako pri izgubljanju čezmerne teže kot pri preprečevanju nabiranja odvečnih kilogramov je torej pomembno, da se odločate za zdrava živila, ki jih telo prebavlja dlje in vam bodo zato zagotovila stalen in uravnotežen dotok energije ter preprečila napade lakote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.