Magazin
35 ogledov

Vozilo, ki je osvojilo svet

V 60 letih so izdelali pet generacij priljubljenega transporterja. Žurnal24 main
Minilo je 60 let, odkar je nemški avtomobilski velikan Volkswagen predstavil svoje prvo kombivozilo s preprostim imenom transporter.

Legendarni "hipi" je s prvo generacijo nosil oznako T1. Bil je prvo vozilo, ki so ga uporabljali kot minibus za prevoz manjšega števila ljudi, dostavno vozilo in tudi prvo vozilo za kampiranje, ki se je s preprostimi predelavami spremenilo v današnje avtodome.

Transporter T1 prve generacije je bil izjemno popularen ne samo v Evropi, pač pa tudi v ZDA, kjer so si prodajalci z njim polnili blagajne. Nenazadnje je tudi ena od glavnih štirikolesnih filmskih zvezd, nastopal pa je tudi v nekaterih videospotih.

Prva generacija VW transporter T1 je dobila vzdevek Bulli. © Volkswagen

 


Lahko rečemo, da je največjo popularnost doživel v času hipijevstva. Seksualna revolucija v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je zajela ves svet, glavno geslo pa se je glasilo: "Ljubezen, in ne vojna!"   Njihovi protagonisti, otroci cvetja, so za prevoz večinoma uporabljali Volkswagnov transporter. V izvirniku je bil zamišljen za prevoz tovora na paletah v proizvodnem krogu Volkswagnovega podjetja.Popularno poimenovan Bulli je bil transporter javnosti prvič predstavljen leta 1947. Imel je značilno obliko in prednje vetrobransko steklo razdeljeno v dva dela, v dve kockasti ravni in rahlo položni stekli. V sredini prednje stene se je bohotil velik znak VW, velika okrogla in izbuljena svetila so bila enake oblike kot pri VW hrošču. Seveda je bil motor nameščen v repu vozila. Bil je to legendarni, z zrakom hlajeni motor boxer. Koncept prvega transporterja T1 je bil tako uspešen, da je obliko zadržal dolgo vrsto let, tudi pri drugih generacijah transporterja, ki je od prvega serijskega modela pa do današnjega aktualnega modela T5 prerasel v kultni avtomobilski proizvod.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.