Magazin
24 ogledov

Vrata odpira festival črk

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V Ljubljani se bo z odprtjem v galeriji Kresija danes začel prvi festival črk. Na festivalu se bo v petih tematskih sklopih zvrstilo 36 dogodkov.

Festival bo do 8. avgusta potekal v sklopu Ljubljane – svetovne prestolnice knjige. Namen festivala je s prikazom tiska, vodenimi ogledi, delavnicami, predavanji in primeri dobrega oblikovanja obuditi in promovirati tehniko visokega tiska ter obuditi z njo povezana znanja.

Vpogled v zgodovino tiska
Po besedah načelnika oddelka za kulturo MOL Uroša Grilca je Festival črk dokaz, da želijo s projektom Svetovne prestolnice knjige knjigo predstaviti v najrazličnejših kontekstih. Festival bo namreč ponudil vpogled v zgodovino tiska, oblikovanja in tehnike. Obenem bo odpiral tudi dileme in perspektive tiskanja v prihodnosti. Organizator festivala Marko Drpić pa je povedal, da je ujel še zadnje obdobje, ko je bilo v tiskarnah še najti kose ali dele tiskarske opreme preteklega časa.

Sami lahko izdelate knjigo
Festival, ki bo v glavnem potekal v galeriji Kresija in pred njo, bo ponudil pet predavanj, filma Helvetica in Obrazi črk, delavnice za odrasle in otroke, kjer bodo črkarski navdušenci lahko klesali črke ter si izdelali in natisnili svojo vizitko. Na petdnevni delavnici Čisto moja knjiga si bodo lahko sami izdelali knjigo. V sklopu festivala je bil razpisan tudi natečaj za plakat na temo Erotika in tipografija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.