Magazin
25 ogledov

Vsak peti oče depresiven

Vse več raziskav kaže na to, da depresija ob naraščaju ni več le domena novopeče Žurnal24 main
Glede na ameriško raziskavo skoraj 90 tisoč družin je vsak peti oče do otrokovega 12. leta doživel vsaj eno epizodo depresije.

Vsak peti moški zapade v depresijo, potem ko postane oče, je pokazala poglobljena raziskava pod sponzorstvom Medical Research Councila (MRC). 21 odstotkov očetov je do otrokovega 12. leta doživelo vsaj eno epizodo depresije. Kot navajajo raziskovalci, so glavni vzroki za to pomanjkanje spanca, več obveznosti in spremenjen odnos med partnerjema.

Okoli tri odstotke očetov je imelo glede na rezultate študije, ki je zajemala nekaj manj kot 90 tisoč družin, depresijo v prvem letu otrokovega življenja, ko pa je otrok dopolnil štiri leta, je številka narasla na 10 odstotkov, do dopolnjenega osmega leta že na 16 odstotkov, do dvanajstega leta pa je bilo depresivnih 21 odstotkov obravnavanih očetov.

"Rezultati študije so podcenjeni, depresivnih očetov je še več," je rezultate raziskave komentiral Rob Williams, izvršni vodja Fatherhood Institute. Raziskava je namreč zajemala le družine, ki so bile medicinsko obravnavane, veliko očetov pa, v primerjavi s partnericami, le redko poišče pomoč zaradi duševnih stisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.