Magazin
30 ogledov

"Vse se zgodi ob pravem času"

Parov Stelar Arhiv organizatorja
Marcus Füreder alias Parov Stelar, ki z bendom nocoj prihaja v Kino Šiška, o navdihu, swingu in pravem času.

Idejo za svoje ime ste menda dobili med bančnim ropom. Koliko resnice je v tem?
To je popolnoma res, vendar o tem ne povejte nikomur, velja (smeh)? To je "top secret".

Vaš novi album The Princess prihaja na prodajne police prihodnji mesec. Kako kraljevski bo?
Je mešanica mojega preteklega dela in novih vplivov. Zame je ena najpomembnejših stvari, da je moje pisanje skladb razločno, in upam, da si bodo oboževalci to interpretirali kot znak kakovosti. Na splošno pa mislim, da novi album kaže predvsem razvoj, tako kot vsak album, in upam, da jim bo všeč.

Dan pred nastopom v Ljubljani boste v Avstriji nastopili pred domačo publiko. Pravijo, da nikjer ni lepše kot doma. Pa je nastop v domačem okolju res najboljši?
Če sem iskren, to nima takega pomena, saj je na koncu vse odvisno od vzdušja in dinamičnosti publike na koncertu. Zelo sem ponosen, da vam lahko povem, da so nam izkušnje nastopanja na mnogih koncertih pokazale, da imamo bazo oboževalcev, ki ve, kako se žura, kjerkoli nastopamo. Glasba ne pozna meja.

Uspešni in priljubljeni ste tudi v Vzhodni Evropi in Aziji. Kaj mislite, zakaj?
Morda zato, ker so bili vzhodnjaki med prvimi, ki so bili odprti za nove stvari – ne tako kot zasičeni zahod. Tam so ljudje zelo odprti za eksperimentiranje, in kot se zdi, pripravljeni na moj stil glasbe. Korak za korakom so se začeli zanj zanimati tudi v Franciji, Nemčiji in drugih državah. In zdaj dobivamo krasne odzive iz vseh dežel in končno nastopamo skoraj po vsem svetu.

Eden izmed vaših najbolj znanih komadov je zagotovo Catgroove. Ste navdih zanj črpali pri mačkah?
Zame je mačka utelešenje svobode. Lahko bi ji rekel tudi umetnik živali. Ljudje ne bodo nikoli mogli zdresirati mačke tako kot psa. Mačke imajo zelo močan značaj in samovoljo, počno, kar hočejo … in ta lastnost mi je zelo všeč.


House, jazz, breakbeat, electro in swing so žanri, ki jih stapljate v svoji glasbi. Prav swing je morda vzbudil največ pozornosti, saj ste ga preprosto obudili v novi preobleki. Kako so ga poslušalci po vašem sprejeli, ko ste začeli skladati?
Ko sem začel skladati, je bila baza oboževalcev majhna. Le nekaj frikov je bilo navdušenih nad to novo zvrstjo glasbe. Sčasoma pa se je našlo vse več oboževalcev in vedno manj jih je dvomilo v to glasbo, kar je verjetno povsem normalen proces, kadar nekdo začne ustvarjati nekaj novega in nepoznanega.

Kaj menite, kako bi se na vašo glasbo odzvali v 30. letih prejšnjega stoletja, ko je bil swing v polnem razmahu?
Verjetno ne bi bila tako uspešna, kot je te dni. Navsezadnje se vse zgodi ob pravem času.

Če bi živeli v času, ko je swing preplavil klube, kateri glasbenik bi bili?
Artie Shaw.

Veliko didžejev in izvajalcev se odloči za lansiranje lastne založbe. Zakaj ste se za  lastno založbo Etage Noir Recording leta 2004 odločili vi?
To je stara in dobro znana zgodba (smeh). Iskal sem namreč založbo, pri kateri bi izdal svoje skladbe, vendar jih nihče ni hotel izdati, zato sem se odločil, da bom začel s svojo založbo.  Danes sem z izidom več kot zadovoljen, prav tako tudi s tem, da sem sam svoj šef. Sem neodvisen in ustvarjam svojo glasbo, skladbe in albume, seveda pa mi mnenje, duh in ustvarjalnost preostalih kolegov iz benda pri tem pomenijo ogromno, zato temu posvečam veliko pozornosti.

Zadnji album so pozdravili tako poslušalci kot tudi kritiki, saj ste na njem sodelovali z glasbeniki iz različnih žanrov, med drugim pa tudi s svojo ženo Liljo Bloom. Kako sta se ujela pri sodelovanju?
Zelo rad delam z njo, saj ni le moja žena in ženska, s katero delim svoje življenje. Kot lahko vidite, je ustvarjanje glasbe zelo velika in pomembna stvar v mojem življenju, zato je najboljše darilo to, da mi je tudi pri tem zelo blizu, da delava skupaj, da me podpira in spodbuja. In seveda je za to, da je to "posebno poslovno razmerje" učinkovito, potrebnega tudi veliko spoštovanja. Kot si lahko predstavljate, je eden mojih najbolj iskrenih kritikov (smeh).

Ali doma kdaj zaplešete na svojo glasbo?
Seveda, plesanje na mojo glasbo pred ogledalom je del moje vsakodnevne rutine – na takšen način se spodbujam. Nekateri ljudje se po delu radi ukvarjajo z jogo, nekateri najdejo zadovoljstvo v meditaciji. Jaz potrebujem svojo dnevno dozo Parov Stelar (smeh). Ne, saj se hecam, vendar se včasih, ko delam v studiu in ustvarjam nove bite, zgodi, da tudi malo zaplešem naokoli! Moram pa omeniti, da je veliko izvajalcev, ki jih poslušam in jim posvečam pozornost.  Potrebujem malce raznolikosti in včasih zares začutim potrebo, da se malce oddaljim od svoje glasbe in uživam v poslušanju dobre glasbe, ne da bi se obremenjeval z vsakim bitom in vokalom … sicer bi znorel!

V Kinu Šiška ste nastopili pred letom dni in pol. Kaj lahko publika tokrat pričakuje od vas?
Lahko pričakujete neverjeten šov, nekaj novih skladb, seveda, nov stil … Lahko ste prav vznemirjeni! Naš cilj je, da igramo tako, da bo publika začutila potrebo po plesu, da bo del velike zabave, da se bo smejala, plesala in za trenutek nehala razmišljati o življenju in težavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.