Magazin
10 ogledov

Vstajajoči inferno

1/2
Žurnal24 main
Letošnji Headlinerji 5. YounGunz turneje so bili nemški crossover metal bend Emil Bulls. Predskupini sta bila slavljenca mladih pištol, ljubljenci občinstva LastDayHere, ter ljubljenci žirije, Ruiz.

Emil bulls
prihajajo iz Münchna in obstajajo od leta 1995. Izdanih imajo sedem albumov, od tega enega, preoblečenega v akustiko, in šest studijskih. Zadnjega, The black path, so predstavili na predzadnjem zaključnem YG koncertu na odru kranjskega lokala Down town prvi večer Tedna mladih.

The Most Evil Spell, ki je istočasno naslov njihovega prvega singla z omenjene plošče, se od predhodnikov razlikuje po tem, da po besedah članov vsebuje več jeze. Tudi navdih so iskali stran od civilizacije, natančneje v gorah Allgäu v Nemčiji. Zato bi zvok The Black Path najlažje opisali z besedami, ki označujejo prostor ustvarjanja plošče: temačen, bizaren, neresničen, lep.

Prevod intervjuja (govorita basist Citnoh in babnar Fab ):
►Zdravo. Začnimo z vašo novo ploščo, The Black Path, ki je za vas tako osebnostna kot glasbena preobrazba. Kakšne spremembne prinašate tokrat?

FAB: Začeli smo tako, da nismo ničesar planirali. Prišli smo z akustične turneje, kjer smo igrali sede, na akustiko šest mesecev. Na tej točki smo začeli z ustvarjanjem novih pesmi. Želeli smo si distorziranih kitar in težjega zvoka, in tista dva tedna, ki smo jih preživeli v gorah sta bila povod za energijo, ki smo jo nosili v sebi. Na koncu nas je presenetilo, kakšno težko zadevo smo ustvarili. Po tekstovni plati je Christ slišal glasbo in rekel: ”Nič ne bo z veselo glasbo!” Gremo iskati globino in temo, ki jo ljudje nosimo v sebi.

“The most evil spell” ima za moje pojme eno najjeznejših besedil, mogoče bi v isto kategorijo lahko uvrstili tudi “Pure Anger”. Bi lahko našli vzporednice med njima?
F: “The most evil spell” je verjetno najbolj zlobna stvar, ki jo lahko nekomu rečeš v zavedanju, da nikoli več ne boš ljubljen. Kolikor vem, niti ni namenjena nobeni dotični osebi. Christ pušča odprto pot za interpretacijo besedila. “Pure Anger” pa govori o jezi sami. Gre za najbolj surov in globok občutek, ki ga poskušaš opisati z besedami. Obadva besedila gresta v isto smer, s to razliko, da je eden bolj osredotočen na določen vidik jeze.

Le dva demoposnetka sta obdržala naslove za ploščo. Kako je sicer z izbiro naslovov za komade?
CITNOH: Besedila so vedno zelo primerljiva z glasbo. Naš pevec napiše besedilo na podlagi inštrumentalnega dela glasbe. Za “The Most Evil Spell” in “Pure Anger” drugačno besedila kot sta niti ne bi ustrezala.

Ste kritični pri ocenjevanju besedil?
F: Občasno. Ponavadi, še posebej tokrat, sem zelo zadovoljen z njegovo predstavitvijo tekstovne strani benda. Mogoče bi jaz kdaj v preteklosti postavil stvari kako drugače, vendar se nikoli ni zgodilo, da bi rekel: Ok, te teme se pa ne smeš dotakniti.”

Ena sprememb tokrat je tudi ta, da ne delate z DJ Zamzoejem. Kako ste odreagirali na njegovo odločitev?
C: Za nas je bilo v redu. Ni hotel več koncertirati…

F: Verjetno je začutil, da se smer, v katero smo se glasbeno obračali, ne bo skladala z njegovimi željami. To sem jaz občutil. Iskali smo bolj rockovski zvok, drugačen od tistega na predzadnji plošči, tako da ni bilo prostora za “scratche”. Tako je začel igrati sintesajzer, nakar je spoznal, da to ni tisto, kar si pravzaprav želi početi. Ampak ostali smo v prijateljskih odnosih in spremljamo njegov bend (Paul Set AC?), ki si ga lahko pogledaš na njihovem myspace-u.

Na spletni strani imate vsi svoje heroje. Ali lahko naštejeta izvaljalca, ki vaju je prepričal, da bi rada bila glasbenika?
F: To je težko. Ko sem resno začel s poslušanjem glasbe pri dvanajstih ali trinajstih letih, nisem gledal na to, kako določen človek igra na bobne ali kakorkoli. Vedno me je zanimala celota. Bili so Guns 'N' Roses, Metallica, Pantera… odprl se mi je cel nov svet. Posamezne heroje sem dobil veliko kasneje, po treh letih igranja bobnov. Takrat sem začel ceniti posamezne ljudi, saj sem razumel, koliko truda je potrebno, da zaigraš določene stvari.

Na slovenskem delu turneje igrate s slovenskim bendom Lef fat. Ste jih imeli čas spoznati? Kaj si mislita o njih?
C: So dober bend in zelo prijetni ljudje. Zabavno je igrati in se zabavati z njimi.

F: Pa še dobro glasbo imajo povrhu.

C: In imajo kapo (smeh).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.