Magazin
19 ogledov

VW tik pred prevzemom v naložbe

Volkswagen Žurnal24 main
Volkswagen, ki še vedno živi v negotovosti zaradi napovedanega Porschejevega prevzema, bo v prihodnjih treh letih za razvoj vozil in nove tehnologije namenil 9,5 milijarde evrov.

Za nove proizvode bodo porabili 6,5 milijarde evrov. Okrog 1,7 milijarde evrov bodo vložili v nove proizvodne kapacitete, med drugim v nove tovarne v Rusiji in Indiji ter v tretjo proizvodno linijo in stiskalnico v tovarni v domačem Wolfsburgu ter v lakirnico v španski Pamploni.

Za tovarno v Wolfsburgu bodo namenili skupno 479 milijonov evrov, od tega 120 milijonov za izdelavo Golfa, čigar slike že krožijo po svetovnem spletu. Velik kos denarja bodo prejele še tovarna v v Kasslu in podružnici na Saškem in Slovaškem. V VW-ju poudarjajo, da so tako velike naložbe tudi posledica sklenitve kolektivne pogodbe leta 2006, v okviru katere je podjetje svojim zaposlenim na račun podaljšanja delovnega časa brez sorazmerne prilagoditve plač dalo konkretne obljube glede proizvodov in kapacitet.

Porsche si najprej želi mirnih praznikov
V Porscheju so napovedali, da Volkswagna ne bodo prevzeli pred prazniki. "Prazniki so čas miru. Ustvarimo nekaj harmonije," je dejal izvršni direktor Wendelin Wiedeking. Kljub temu pa je Porsche, ki ima 12.000 zaposlenih, že dodobra zazrt v prihodnost, čeprav še vedno ni jasno, kako bo sestavljeno prihodnja uprava VW-ja, ki zaposluje 324.000 ljudi. Kako se bo razpletel eden največjih poslov v avtomobilski industriji zadnjih let, bo torej znano v novem letu.

Sodišče evropskih skupnosti je oktobra razveljavilo 47 let star zakon, ki je največjega evropskega proizvajalca avtomobilov VW ščitil pred sovražnim prevzemom. Porsche AG, ki v podjetju že ima 22,5-odstotni delež, je v preteklosti že večkrat jasno namignil, da želi s pomočjo svojega trga luksuznih vozil in prevzema sorodne znamke avtomobilov za širšo populacijo izgraditi resnično globalno avtomobilsko skupino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.