Magazin
17 ogledov

Vzgojite jih zeleno

Začnite zgodaj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poskrbite za zeleno vzgojo otrok – reciklirajte in varčno ravnajte z energijo. Ustvarite ekodružino in otroke že zgodaj naučite spoštovanja narave.

Ločujte odpadke
Pokažite otroku, kako ločevati odpadke, in imejte v ta namen ločene zabojnike za smeti tudi doma. Skupaj z otrokom jih okrasite z zanimivimi motivi. Če tudi
sami niste prepričani, kako in kaj, pa vam bodo v pomoč spletne strani, kot sta Locevanjeodpadkov.si in Locujem.si.

Uporabljajte ekočistila
Naj vaš dom diši po naravnem. Pri čiščenju uporabljajte ekočistila, pri pranju perila pa ekološke praške. Tako se bodo lahko otroci brez skrbi plazili po tleh, vas pa tudi ne bo skrbelo, če bodo s tal kaj pobrali in dali usta, saj s tem ne bodo zaužili nevarnih snovi, ki se skrivajo v komercialnih čistilih.

Otroka vsekakor vzgajam v ekološkem duhu, saj v tem vidim prihodnost. Opozarjam ju, da med umivanjem zobkov zapirata vodo, ugašata luči, imamo pa tudi svoj vrt, ki ga ne škropimo.
Nina Ivanič, igralka
Sprehod s čistilno akcijo
Kakšen dan se podajte na sprehod, ki naj bo obenem tudi čistilna akcija. Odpravite se v park, gozd ali na bližnje igrišče ter z njega poberite smeti. Pri tem ne pozabite na rokavice, otroka pa opozorite tudi na nevarne odpadke, kot je recimo razbito steklo. Da popestrite dogodek, se lahko dogovorite še z drugimi starši in organizirate tekmovanje, kdo najhitreje napolni vrečko s smetmi.

Posadite vrtiček
Če imate vrt, otroke povabite k sodelovanju pri delu na njem. Zaposlite jih z lopaticami, določite jim tudi košček zemlje, ki bo samo njihov, in jih poučite
o tem, kako bo iz semena zrasla zelenjava ali sadež. Če nimate vrta, lahko improvizirate z lončnicami ali zelišči na balkonu. Podarite jim rastlino, za katero naj sami skrbijo in spremljajo njeno rast.

Varčujte z energijo
Po stanovanju ugašajte luči, kjer jih ne potrebujete, in zapirajte vodo med umivanjem zob. Na to opozorite tudi vaše najmlajše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.