Magazin
25 ogledov

Z aplikacijo do manjše utrujenosti na poti

potovanje letalo časovna razlika mobilni telefon ipad Shutterstock
Raziskovalci so prepričani, da bo nova aplikacija s pomočjo svetlobe pomagala lažje prenašati razlike v časovnih pasovih.

Ameriški raziskovalci predstavljajo aplikacijo za mobilne telefone, ki popotnikom pomaga pri prilagajanju na druge časovne pasove hitreje, kot je bilo to mogoče do zdaj. Aplikacija temelji na matematičnih formulah, ki uporabniku natančno povedo, kdaj naj iščejo dnevno svetlobo, da bi si ponovno nastavili svojo spalno rutino.

"Če svetlobo dojemate v napačnem času ali na napačen način, vas bo aplikacija usmerila na napačno destinacijo,“ je povedal profesor matematike Daniel Forger z Univerze v Michiganu, ki je vodil raziskavo. V njej so preiskovalci uporabili dve preizkušeni enačbi in napovedali posameznikov bioritem, s pomočjo računalnika pa so preračunali različno svetlobno izpostavljenost za več kot tisoč destinacij.

Vsak dan se po navedbah preiskovalcev lahko prilagodi čas glede na svetlobo (če je močnejša, je bolje), in kdaj se ji izogniti. Poglejmo na primeru: letalo, ki leti iz Detroita v London (kjer je čas 5 ur naprej), pristane v Londonu ob 11. uri. Na splošno velja, da je za popolno prilagoditev potreben en dan na en časovni pas. Raziskava v tem primeru predlaga tridnevno prilagoditev – prvi dan prihoda se svetloba nastavi med 7.40 in 21. uro, drugi dan med 6.20 uro in 19.40, tretji dan pa med 5. uro in 19.20.

Aplikacija, ki so jo poimenovali Entrain, naredi izračun. Na popotnikih je še niso preizkusili, saj je potrebnih še nekaj testov. Ko pa jo bodo, bodo raziskovalcem predali podatke o svojih opažanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.