Magazin
29 ogledov

Z lesenimi ladjicami po Muri

mura Žurnal24 main
Danes in jutri bo v severovzhodnem koncu Slovenije in tik ob njeni meji (oziroma tromeji) potekal že 11. Mednarodni spust murskih ladij po mirni in počasni reki Muri, ki je skupen sosedski projekt slovenskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih organizatorjev.

Druženje je namenjeno ohranjanju tradicije plovbe po Muri, promociji lokalnih običajev in krepitvi dobrih medsosedskih odnosov med državami.

Kulturni program na obroke

Spust, ki bo trajal kar dva dni, se začne danes ob 7.30 v avstrijskem Cmureku, ob 8.30 pa bodo lesene ladjice že prispele v Apače, kjer bo ob zajtrku potekal kulturni program. Naslednja postaja bo Gornja Radgona, ki jo bodo popotniki dosegli uro pozneje, njihov postanek pa bo znova pospremil kulturni program. Potovanje se bo tako ves dan s postanki nadaljevalo še mimo Petanjcev, Melincev, Gibine in Murskega Središča na Hrvaškem. Podoben program se bo nadaljeval tudi jutri, ko se bo prireditev ob 20. uri zaključila v Dekanovcu na Hrvaškem.

Velikanov škorenjček

Program je zastavljen tako, da bodo najprej poslušali in spoznali pravljico, nato pa bodo na delavnici poustvarili njen del. Slišali bodo pravljico Gorski mož pri Peričniku, Legendo o zakletih mačkih, pripovedko Zmajev zobobol in pravljico Bela žena v Mežakli. Obiskal jih bo pravljičar Bukovnik, spoznali pa bodo lahko tudi vražarico Anco, vedeževalko in padarico, ki jim bo z delavnico kuhanja zdravilne juhe razkrila marsikatero skrivnost.

Komentarjev 2
  • zztop 23:57 29.junij 2013.

    štima feminina, res je. Mura je zelo hitra, tako da mirna tud ne more bit!, Na jodlarski(avstrijski) strani je 35 pretočnih elektrarn brez problema, v Sloveniji nobene?? Kdo financira ljudi(zelene), ki blokirajo npr. to , al vetrne elektrarne na primorskem?? Kretenizem !!

  • Feminina 10:09 29.junij 2013.

    Avtorico članka vljudno vabim na obisk katerega izmed zgoraj napisanih krajev, da si ogleda to "mirno in počasno" reko Muro. V resničnosti ni niti mirna niti počasna..