Magazin
64 ogledov

Z mačko prijatelja, plazilec je plen

Dihurčki niso živali za opazovanje skozi kletko. Želijo se tudi družiti in igrat Žurnal24 main
Dihurji spadajo med zveri, zato jih strogo ločite od glodalcev, plazilcev in ptičev.
Kastracija čim pozneje. V nasprotju s psi in mačkami se za dihurje priporoča čim poznejša kastracija. Samci naj bi bili starejši od devetih mesecev, pri samicah pa je to odvisno od letnega časa – gonitev je namreč odvisna od dolžine dneva. Najprimernejši čas je sicer konec januarja in februar.

Dihurji niso živali, ki bi jih imeli zaprte le v kletkah, kot na primer kunci ali budre, pove Maja Čonč iz društva Zverinice. "Dnevno ga morate iz kletke spuščati za vsaj dve uri, še bolje več," pojasni, "in še to ob predpostavki, da je kletka dovolj velika," doda. Minimum bivališča za enega dihurčka je kletka v velikosti 80 krat 60 krat 60, majhne kletke za kunce niso primerne za dihurje, opozarja sogovornica.

Kunci kot plen, psi in mačke lahko prijatelji
"S psi in mačkami se dobro ujamejo, z mačkami še posebno, pri psih pa je malo odvisno od pasme oziroma karakterja psa, še possebno od njegovega plenskega nagona" še pove Čončeva. V primeru, da imate doma morske prašičke, kunce, hrčke, plazilce ali ptiče, pa jih morate strogo ločiti od dihurjev, po možnosti zaklenjene v različnih sobah. "Ob srečanju  s temi živalmi, se za drugo žival ponavadi ne konča najbolje, ker jih dihurji dojemajo kot plen, pojasni, saj so jih v preteklosti uporabljali za lov na kunce in glodalce, tako da predvsem te jemljejo kot plen," še pove in in zaključi: "Pač zveri so."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.