Magazin
43 ogledov

Z montažno hitreje do pasivne

Les ni edini naravni material, ki ga pri gradnji lahko uporabljamo. Tu so še cel Žurnal24 main
Les kot tradicionalni gradbeni element postaja surovina prihodnosti. Cilj ponudnikov je ustvariti nizkoenergijsko hišo z manjšim ogljičnim odtisom.

Pri montažnih hišah za hlajenje in ogrevanje porabimo malo energije, pri tem pa so pomembni tudi vgrajeni materiali, ki morajo biti čim bolj naravni in s tem okolju prijazni.

Vse več ekogradenj
"Novost pri nas so sistemi eko, pri katerih so toplotnoizolacijske plošče narejene iz naravnih lesenih vlaken. Za pridobivanje, prevoz, obdelavo in predelavo lesa porabimo veliko manj energije kot za umetne materiale," je povedal Bogdan Božac iz Marles hiš Maribor in dodal: "Pri izdelavi takšnih materialov ni skoraj nič škodljivih emisij, ogljični odtis hiše je manjši, gradnja pa še bolj okolju prijazna. Poleg tega montažne hiše omogočajo tako nizkoenergijsko kot pasivno gradnjo."

Pasivna porabi le desetino
Številni ponudniki montažnih gradenj danes tako že ponujajo energijsko zelo učinkovito gradnjo, ponujajo pa tudi ekološko pasivno gradnjo. "Pri nas glede na arhitekturne zahteve ponujamo tri sisteme pasivnih sten. Njihova prednost je izjemno visoka toplotna izolacija objekta, kjer je prehodnost tudi 0,10 in manj (U = 0,10 W/m2K)," je dodal Božac.

120 kilovatnih ur energije na kvadratni meter površine letno (kWh/m2a) ali manj porabi povprečno velika pasivna hiša.

Prednost pasivne gradnje je v tem, da pasivna hiša za ogrevanje in hlajenje ne potrebuje običajnega ogrevalnega oziroma klimatskega sistema. Izraba toplotnega sončnega sevanja skozi okna ter oddajanje toplote aparatov in stanovalcev popolnoma zadostuje, poraba energije pa je s tem zmanjšana na vsega 10 odstotkov. Tako letna potreba po ogrevanju ne presega 15 kWh/m2a (nizkoenergijska hiša 80, klasična gradnja pa 280 kWh/m2a) – skupna potreba po energiji vključno s segrevanjem vode in električno energijo za gospodinjstvo je manjša od 120 kWh/m2a.

Povpraševanje po lesu raste
Na vprašanje glede cen montažnih hiš in cene njihove preobrazbe v pasivno gradnjo je Božac odgovoril, da so te v zadnjem času dokaj stabilne,  narašča pa predvsem povpraševanje po izdelkih višjega cenovnega razreda, se pravi pasivnih montažnih hišah, pri katerih med materiali prevladuje les.

Od nizkoenergijske do pasivne hiše
Poleg prihrankov pri ogrevanju je prednosti pasivne gradnje tudi cena, saj se sistemi selijo tudi v nižje cenovne razrede. Še vedno pa so kupcem na voljo tudi nepovratna sredstva Ekosklada v višini do največ 25 tisoč evrov.

Hitra vselitev v novi dom
Pri Nepremičnine-on.net so povedali, da je prednost montažnih hiš poleg nizke cene na kvadratni meter gradnje tudi možnost hitre vselitve, saj gradnja danes traja dobrega pol leta (od sedem do osem mesecev). Objekt je namreč suh takoj po finalizaciji, kar omogoča njegovo takojšnjo uporabo. Les pa v prostorih ustvarja zelo ugodno vzdušje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.