Magazin
34 ogledov

Z vozičkom zdravo in v trendu

Voziček je pomemben dejavnik otrokovega razvoja. Žurnal24 main
V toplih dneh se otroci počutijo najbolje, če jim zavetje dajejo lahki in zračni materiali, ki jih obenem ščitijo pred soncem.
Otrok potrebuje oporo
Pestra izbira otroških vozičkov in dodatkov zanje lahko predstavlja težavo, če ne veste, kaj iščete in kaj vaš otrok potrebuje. Pri odločanju je najpomembneje preveriti, kako se voziček prilega otroku. Fizioterapevtka Maja Stopar iz otroške razvojne ambulante zdravstvenega doma v Mostah svetuje: ''Sedež vozička naj ne bo preglobok, saj to ovira dobro sedenje, otrok pa po sedežu kar polzi. Pomembno je tudi, da otrok v vozičku ni zvit, kadar sedi pokončno, in da glava ni brez podpore.'' Stoparjeva poleg tega svari pred pretirano uporabo lupinic: ''Te so obvezne le v avtu in niso nadomestilo za voziček, saj so otroci v njih preveč pasivni.''
 

Prilagajajte ga otroku

Do treh mesecev. Dokler otrok ni star tri mesece, mora imeti globok voziček s trdnim in ravnim dnom. Sledi odprt voziček z možnostjo naklona do 90 stopinj (čim zrelejši je otrok, tem večji je naklon – zrelost pri tem ni vezana na mesece, saj otroci rastejo in se razvijajo različno hitro).

Poleti lahkotno in zračno
V toplejših mesecih se je priporočljivo odločiti za voziček, izdelan iz materiala, ki diha. Obvezna sta tudi strehica ali senčnik, ki otroka varujeta pred sončnimi žarki. Nekateri vozički ponujajo še komarnike, s katerimi postanejo večerni in poznopopoldanski sprehodi veliko prijetnejši. Spomladi in poleti spada med prednosti vozičkov svetlejša barva, saj ta vsrka manj toplote, otroku pa je zato v vozičku hladneje. Za tiste, ki so rade modne tudi z vozičkom, so dobra izbira vozički nežnih, nevtralnih barv, ki bodo otroku dajali hladno zavetje pred soncem, mamici pa omogočili preprosto uskladitev s poletno podobo.

Cena pove veliko, a ne vsega
Cene vozičkov se gibljejo med 70 evri za preprost zložljiv poletni voziček za dojenčke in vrtoglavimi 600 in več evri za voziček višjega cenovnega razreda z vsemi dodatki, ki je primeren od rojstva dalje. Cene večinoma odražajo kakovost materialov, vendar so pogosto tudi delen odraz priljubljenosti določenega modela. Ne glede na modnost vozička pa ne pozabite, da ga ne kupujete zase, zato je najpomembneje, da ustreza potrebam otroka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.