Magazin
12 ogledov

Za dober roman potrebna prevara

Tadej Toš, Mateja Pucko in Vladimir Vlaškalić. (Foto: SNG Maribor) Žurnal24 main
V petek bo na odru Stare dvorane v SNG Maribor premierno uprizorjena Vianova komedija Bebop v režiji Vita Tauferja.

Bebop je ljubezenska zgodba s petjem, ki jo je režiral eden najuspešnejših slovenskih režiserjev Vito Taufer. Ustvarjajo jo igralci, glasbeniki in pevci Tadej Toš, Mateja Pucko, Vladimir Vlaškalić, Bojan Maroševič in Miha Bezeljak.

Zgodba
Francoski dramatik Boris Vian v enodejanki Bebop na izviren in zabaven način zapiše zgodbo o nerealiziranem snobovskem pisatelju Antonu Vidmarju, ki si želi napisati velik roman. Prepričan je, da se ustvarjalnost rojeva iz trpljenja, zato se že šestnajst let prostovoljno trpinči. Ženo Lucijo namreč pošilja od enega ljubimca do drugega. Lucija mu tudi očita: "In potem si hotel, da menjam ljubimce, ker da si se že preveč navadil na Andreja, da zato zaradi njega ne čutiš več dovolj bolečine in da lahko delaš samo takrat, ko zares trpiš..."

Lucija pa možev načrt, po katerem bi morala po pol leta zamenjati ljubimca, priredi, ko se zaljubi v Andreja Novaka. Mož na koncu le izve za izjemno domišljeno izpeljano prevaro in spozna, da bo po tolikšnem trpljenju lahko končno napisal izjemen roman. Vključeni so tudi Vianovi songi, s katerimi se je uveljavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja na jazzovski sceni.

"Besedilo je napisano kot jazz. Preprosta zgodba s klasičnim ljubezenskim trikotnikom, ki se proti koncu razrase v štirikotnik, je formulirana z briljantnimi menjavami tempov, ki strojijo monologe, dialoge in prizore, v katerih govorijo trije ali štirje liki," je dejal prevajalec, avtor songov in dramaturg uprizoritve Primož Vitez.

Vito Taufer je povedal, da mu izvirno ime Meduzina glava ni bilo povšeči. "Kot jaz razumem to stvar, je Bebop razbil harmonične in ritmične forme swinga in starejših oblik jazza. Našo igro razumem kot produkt teatra absurda in eksistencialistični eksemplar. Vian je zame odkritje in zelo me zanima, kako bo sprejet med Slovenci, saj je to duhovito pisanje težko stlačiti v kakšen šolski žanrsko-estetsko-ideološki predalček."

Poslovna tajnica v SNG Maribor Metka Lipovž pa nam je dodala še, da se bo tudi ta predstava sprva igrala pri njih za abonetne in ostale, nato pa bo odšla tuji na gostovanja po Sloveniji. Ker je tematika privlačna, pričakujejo, da bo predstava uspešno polnila dvorane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.