Magazin
22 ogledov

Za dobro navigacijo potrebna dobra karta

Navigacijsko napravo je moč tudi najeti. Žurnal24 main
Pred nakupom navigacijske naprave svetujemo temeljit premislek, saj je njena uporabnost v praksi bolj kot od cene odvisna od naložene kartografije.
 

Preberite še:

Nakup avtomobila s serijsko vgrajeno navigacijsko napravo ni vedno najboljša izbira, saj Navteqova ali Tele Atlasova kartografija v teh napravah slovensko ozemlje praviloma pokriva zgolj v večjih mestih in v okolici avtocestnega križa. Tudi posodabljanje že naložene kartografije največkrat ni mogoče.

Prenosna navigacijska naprava postaja vse bolj potreben pripomoček, ki lahko neprimerno olajša iskanje poti, ulic ali celo hišnih številk. Če pogosto zahajate na Hrvaško ali celo zahodno Evropo, pa je nakup skorajda neizogiben. Na trgu je prenosnih navigacijskih naprav že veliko. Spodobno napravico z dovolj velikim zaslonom na dotik in primerne teže, ki je sposobna tako grafičnega kot tudi glasovnega vodenja turn-by-turn, in ima poleg tega tudi nekaj dodatnih funkcij, je mogoče pri nas kupiti že za okoli 200 evrov.

S ceno število takšnih in drugačnih funkcij narašča, med pomembnejšimi so bluetooth za prostoročno telefoniranje, predvajalnik MP3 ali video datotek, TMC sprejemnik za opozarjanje na prometne zastoje, ki pa v Sloveniji še ne deluje, in še kaj. Ne glede na ceno naprave pa je najbolj važna naložena kartografija. Največja svetovna proizvajalca digitalnih kart Navteq in Tele Atlas sta Slovenijo začela bolje pokrivati šele v zadnjem času. Kljub temu Tele Atlasova karta, ki jo recimo uporabljajo naprave TomTom, našo državo še vedno pokriva manj kot 50-odstotno, kar v praksi pomeni, da so dobro pokrite le glavne prometnice in večja mesta.



Navteqova karta Slovenijo pokriva nekoliko bolj natančno, za najzahtevnejše uporabnike pa pride v poštev karta Adriaroute domačega podjetja Monolit. Ta Slovenijo pokriva skoraj 99-odstotno in ima znanih okoli 30.000 domačih interesnih točk (POI), kot so ustanove, bencinske črpalke, restavracije ipd. Adriaroute precej dobro pokriva tudi ozemlje Hrvaške in nekoliko manj BiH. Vendar pa je trenutno mogoče Adriaroute, ki stane okoli 110 evrov, kot dodatno karto naložiti zgolj v naprave znamk Garmin in Avmap.

24 satelitov
Navigacija GPS (Global Positioning System) ima svoje korenine v vojski, natančneje v ameriški vojski. Sistem 24 satelitov je namreč nastal v 70. letih prejšnjega stoletja, razvoj pa je financirala ameriška vojska. Od leta 1980 dovoljuje brezplačno uporabo sistema tudi v civilne namene. Evropa pa načrtuje svoj sistem 30 satelitov -Galileo-, a z njim žal zamuja, tako, da je vse več možnosti, da jo bo prehitela Kitajska.

Najem GPS
Če v Sloveniji navigacijske naprave ne pogrešate, pa je na poti v tuje države, ki jih ne poznate, zelo koristna. Navigacijsko napravo lahko tudi najamete in se tako elegantno in brez nevarnega brskanja po zemljevidu med vožnjo pripeljete do cilja. Cene najema se gibljejo od osem evrov na dan, za več dni vsekakor zahtevajte dodaten popust.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.