Magazin
33 ogledov

Za evroturiste najdražja Švica

Žurnal24 main
Za vse, ki boste letošnje poletne počitnice preživeli v Evropi – za počitnikovanje najdražja evropska dežela je Švica.
"Evropske počitniške destinacije so letos glede na lani cenovno dostopnejše," ugotavlja Stefan Bruckbauer iz Bank Austrie. Izmed najbolj pocenjenih izpostavlja tri države Vzhodne Evrope: Poljsko, Romunijo in Madžarsko. Junijska raziskava počitniških evrov (glede na kupno moč) je pokazala, da je sto evrov na počitnicah na Madžarskem vrednih 160 (največ med top destinacijami), na Hrvaškem okoli 130 in v Sloveniji skoraj 120; v Italiji nekaj manj kot sto, v Švici pa celo okoli 80. Vrednost počitniškega dolarja pod sto pomeni, da turisti za njihov denar dobijo manj.

V Aziji dražje. Med najpogostejšimi počitniškimi cilji je počitniški evro največ izgubil v Ameriki. Zaradi krepitve dolarja je vreden deset odstotkov manj kot lani. Letos znaša 122 – turisti dobijo za svoj denar še vedno precej več kot denimo v Avstriji, kjer je natančno sto. Nekoliko drugače je v Aziji. Zaradi depreciacije evra glede na azijske valutne tečaje je počitniški dolar nekoliko upadel. Počitnice so tam zato dražje.

Povprečnež zapravi 44 evrov. Lani je šlo 59 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, na vsaj eno daljše zasebno potovanje (z najmanj štirimi zaporednimi prenočitvami); 42 odstotkov jih je šlo na Hrvaško, je razvidno s strani statističnega urada. Od teh jih je bilo 12 odstotkov organiziranih s potovalnimi agencijami. Sicer je slovenski turist na dan porabil povprečno 44 evrov (31 v Sloveniji, 50 pa v tujini).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.